11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunac(Video prilog) Bratunac: Obilježena 28. godišnjica progona i etničkog čišćenja bošnjačkih civila

(Video prilog) Bratunac: Obilježena 28. godišnjica progona i etničkog čišćenja bošnjačkih civila

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je u Bratuncu nastavljeno obilježavanje manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu”. Preživjeli Bratunčani, predstavnici udruženja, Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, kao i drugi građani, najprije su položili cvijeće i proučili Fatihu ispred kapije gradskog stadiona u Bratuncu, na kojem su tokom etničkog čišćenja bili zatočeni skoro svi Bošnjaci Bratunca.

Potom su preživjeli posjetili fiskulturnu salu nekadašnje škole “Vuk Karadžić”, kroz koju je prošlo oko 700 civila, od kojih su mnogi ubijeni.

Nakon toga prisutni su sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu, najveću masovnu grobnicu, bacili ruže koje simboliziraju ubijene Bošnjake, jer je većina bratunačkih Bošnjaka upravo nakon ubistva bačena u ovu rijeku.

U mjestu Redžići preživjeli su posjetili masovnu grobnicu u kojoj su pronađene 23. žrtve, koje su bile zakopane u vrećama sa oznakom JNA.

Prisutni su također posjetili i šehidska obilježja u Voljavici i Konjević Polju.

Detaljnije o današnjem obilježavanju u nastavku:

podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti