14.3 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaPodrinjska patrola: U posjeti Izetu Hadžiću (Video prilog)

Podrinjska patrola: U posjeti Izetu Hadžiću (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon uljane repice krajem maja i početkom juna je završena je i pčelinja paša bagrema u ovom dijelu Podrinja. Da bi smo dobili informacije o uticaju vremenskih prilika na dosadašnju ovogodišnju pčelinju pašu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, posjetili smo stacionarni u Janji, i mobilni pčelinjak u Johovcu, čiji je vlasnik poznati pčelar Izet Hadžića iz Janje.

Pored meda poznato je da pčele daju i ostale korisne proizvode, kao što su: Propolis, vosak,matična mliječ i pčelinji otrov.Ovog vrijednog pčelara smo zatekli na poslovima vađenja matične mliječi. Kojom pčele radilice hrane maticu, a koja je inače dragocjen biostimulator organizma. Posao oko matične mliječi je jedan u nizu koji se ovih dana završava, prije nego Izet svoje pčele prebaci na Romaniju gdje će biti na ispaši za livadski med.

O ovogodišnjoj  paši na uljanoj repici i bagremu, povoljnim karakteristikama vremena za ispašu, koristima pčela za poljoprivredu, te o sledećim ispašama obavili smo razgovor sa Izetom Hadžićem, koji vam ovom prilikom prenosimo u cjelosti.

Piše: Elvir Ibrišimović

Snimatelj i fotografija: Elvir Ibrišimović

Najnovije vijesti