-0.2 C
Janja
Ponedjeljak, 30.01.2023.
NaslovnicaAktuelnostiMarš mira "Sarajevo - Nezuk" počinje 3. jula - Nijednu žrtvu nećemo...

Marš mira “Sarajevo – Nezuk” počinje 3. jula – Nijednu žrtvu nećemo zaboraviti

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine, uprkos panedmiji koronavirusa, organiziraju deveti Marš mira “Sarajevo – Nezuk”, pohod dug više od 150 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prepješačili put da bi pronašli spas u Tuzli. 

Jedan od organizatora marša Muhamed Papić kazao je za Fenu da će u pohodu koji počinje 3. jula učestvovati samo deset učesnika. Ranijih godina pješačili su osam dana od Sarajeva do Potočara, dok će ove godine u Nezuku samo ispratiti kolonu Marša mira “Nezuk – Potočari”.

– Zbog povećanja broja zaraženih u BiH, donesena je odluka da se ovogodišnji pohod odavanja počasti žrtvama agresije na našu zemlju i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici održi, ali na drugačiji način. Prinuđeni smo da ovogodišnji pohod obilježimo simbolično kako bi ispoštovali upute i odluke nadležnih službi – istakao je Papić. 

Međutim, naglasio je da je najbitnije da se tradicija ne prekida te da i ove godine pošalju poruku da nijednu žrtvu nikada neće i ne smiju zaboraviti.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH – poručio je Papić. 

Članovi Udruženja okupit će se 3. jula ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, a tradicionalno, prvu noć će provesti na Ovčijoj ravni na Ozrenu, dok će drugog dana pješačiti do Planinarskog doma Ponijerka Olovo.  Trećeg dana predviđeno je pješačenje do Stupara, a četvrtog do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizirano noćenje u improviziranom kampu. 

Dolazak u Nezuk planiran je petog dana pohoda, 7. jula, a naredni dan, 8. jula učesnici će ispratiti kolonu preživjelih Marša mira “Nezuk – Potočari’. 

/avaz.ba

/E.B.

Najnovije vijesti