7.6 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: Promovisane tri knjige o genocidu: "Bratunačka Sultanija“, „Majka Hatidža“ i 9....

Srebrenica: Promovisane tri knjige o genocidu: “Bratunačka Sultanija“, „Majka Hatidža“ i 9. broj Monumente Srebrenice

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru Programa obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine, Pododbor za naučno izdavačko kulturnu djelatnost je u srijedu 8. jula u Kulturnom centru Srebrenica organizirao promociju tri knjige o temi genocida. 

Roman „Bratunačka Sultanija“, autora književnika Mirsada Mustafića iz Srebrenice, govori o malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Soko Grada i drugih prekodrinskih krajeva sredinom 19. vijeka, i povezuje to sa genocidom koji su potomci nekadašnjih muhadžira doživjeli u periodu 1992-1995. godine na području Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta UN-ove zaštićene zone. U ovom neohistorijskom romanu autor prati sudbine djevojke Sultanije iz Soko Grada (područje između Ljubovije i Krupnja), i njene praunuke Sultanije iz Bratunca. Osim autora, o romanu su govorili Mr Dževad Tosunbegović i Prof Dr Adib Đozić.

Esnefa Smajlović Muhić u knjizi „Majka Hatidža“ od 375 stranica većeg formata, sa brojnim fotografijama, opisala je životni puta heroine rahmetli Hatidže Mehmedović, koja se od povratka 2000. godine do njene smrti prije dvije godine herojski borila za traženje nestalih, pravdu i procesuiranje ratnih zločinaca. Promotori knjige bil su Adib Đozić i Ćamil Duraković.

Promovisana je i deveta „Monumenta Srebrenice kroz minula stoljeća“, više autora, a pod uredništvom prof. dr.sc. Srebreničanina Adiba Đozića, koja govori o istraživanjima, dokumentima i svjedočenjima. Promotor 9. broja Monumente bio je Mr Kemal Nurkić.

/Gornjaspreca-kalesija.com/E.B.

Najnovije vijesti