23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjePotočari: REEKSHUMACIJE - Samir Hrnjić dva puta oca Ramiza spustio u kabur

Potočari: REEKSHUMACIJE – Samir Hrnjić dva puta oca Ramiza spustio u kabur

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ovih dana u Potočarima se vrši reekshumacija, odnosno dodovanje naknadno pronađenih i identifikovanih ostataka tijela ubijenih Bošnjaka u genocidu 1995. godine.

Samir Hrnjić (25) iz Kamenice kod Zvornika, u Memorijalnom centru Potočari, između ostalih preživjelih porodica žrtava genocida, prisustvovao reekshumaciji posmrtnih ostataka oca Ramiza.

Kaže da je njegov babo ubijen 1995. godine kada je imao samo sedam mjeseci. Posmrtni ostaci njegovog oca pronađeni su u masovnoj sekundarnoj grobnici Snagovo kod Zvornika. Identifikovan je 2005. , a ukopan je u Memorijalnom centru 11. jula iste godine u petoj kolektivnoj dženazi, kada je konačni smiraj našlo  610 žrtava genocida.

– Imao sam deset godina kada sam oca, kojeg nisam ni zapamtio, spustio u kabur. Tijelo je bilo nekompletno, a evo dočekao sam da se njegove kosti kompletiraju i nakon 15 godina ponovo ga spustim u mezar – s tugom govori Hrnjić, nadajući se da očev kabur  više neće  otvarati.

U proteklih 12 reekshumacija, u memorijalnom kompleksu kompletirano je 754 tijela, a u ovogodišnjoj 13. reekshumiciji za  tri dana dopunjeno je još 40 tijela. U naredna dva dana bit će kompletirano još 28 posmrtnih ostataka.

/Avaz/E.B.

Najnovije vijesti