15.4 C
Janja
Četvrtak, 02.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaMogli bi imati najljepša kupališta u Evropi....ALI! (Video prilog)

Mogli bi imati najljepša kupališta u Evropi….ALI! (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ekipa Podrinjske patrole s ciljem da da doprinos jačanju svijesti kod građana, ali i podstakne pozitivne aktivnosti ka unapređenju naše životne sredine redovno obilazi i prati dešavanja u Podrinju.

Jedna od naših misija je ukazivanje na potrebu zaštite naše životne sredine, ali i poduzimanje aktivnoisti na njenom uređenju i unapređenju. Na taj način naša životna sredina bi bila poželjna i cjenjena u očima ne samo građana koji u njoj žive, nego i gostiju koji bi bili motivisani da posjete naše krajeve, uživaju u njihovim ljepotamna, i investiraju u iste.

Jedna od takvih sredina u Podrinju je i Janja,,mjesto koje je nažalost trenutno potpuno zapušteno kako u urbanističkom, tako u esteskom, ali i u gotovo svakom drugom pogledu.

Jedan od niza nedostataka, kada je u pitanju Janja, jeste neiskorištenost i stanje njenih prelijepih obala na rijeci Drini i Janji, za koje bi nam pozavidjela svaka napredna evropska zemlja na zapadu.

Takav slučaj je posebno sa obalama rijeke Drine na nekad popularnim destinacijama pod nazivom Navoz, Grahovište, Adakale i Orlovo Polje. Na ovim destinacijama dugim nekoliko kilometara čijih ljepota nažalost još uvjek nismo svijesni, savremeni evropski narodi bi uredili plaže za kupanje, biciklističke i šetališne staze sa klupama, staze za jahače konja, isturene terase za ribolovce, i otvorili niz montažnih ugostiteljskih objekata i kamp naselja u vrijeme ljetne sezone. Ovo bi svakako privuklo dijasporu, ali i strane građane da jedan dio godišnjeg odmora provedu Janji na njenim obalama.

Sve bi to moglo i trebalo biti, da naravno nije naše slabe svijesti, loše savjesti i kulture, te nedostatka inicijative da se nešto na tom polju realizuje. Umjesto da koristimo prirodna bogatstva i mogućnosti koje nam naše obale na Drini i Janji pružaju, mi ih koristimo za deponovanje tona i tona smeća i građevinskog šuta, koje je proraslo šibljem i drugom vegetacijom.

O aktuelnom stanju i prilikama na koje je naišla „Podrinjska patrola“ na dionici između Adakala i Orlovog Polja, razgovarali smo sa poznatim mještaninom, i aktivistom na polju ekologije u Janji Jusom Horićem.

Piše: Elvir Ibrišimović

Snimanje i fotografija: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti