12.6 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNajava: U Liplju, u ponedjeljak, skup protiv zabrane izučavanja bosanskog jezika

Najava: U Liplju, u ponedjeljak, skup protiv zabrane izučavanja bosanskog jezika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Već drugu sedmicu kako je započela školska nova godina, međutim u Područnoj školi Liplje devetero učenika nije još zasjelo u školske klupe, nego su i dalje u štrajku.

U međuvremenu održan je niz sastanaka sa lokalnim predstavnicima vlasti, sa gradonačelnikom i direktorom škole, ali to nije dalo nikakvog pozitivnog rezultata.

Prema dopisu koji je upućen redakciji našeg portala, roditelja ovog Područnog odjeljenja u ponedjeljak, 14. septembra, organizuju skup – nastavak štrajka, ispred škole na koji su pozvali veliki broj domaćih i inostranih predstavnika iz svih sfera života: članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, OHR, OSCE, Obudsmane za ljudska prava, Ambasadore, Biro za ljudska prava, medije i druge brojne nevladine organizacije koje se bore za ljudska prava i slobode.

Kako su nam roditelji potvrdili ovome skupu svoje prisustvo potvrdio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g-din Željko Komšić, kao i predstavnici OSCE-a i drugih organizacija.

Skup će održati u ponedjeljak, 14. septembra 2020. godine ispred Područne škole Liplje, sa početkom u 12:00h. Poziv je upućen svima i pozivaju i druge roditelje da im se priključe za njihova Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana prava.

Podsjećamo: Zbog upisa “jezika bošnjakog naroda” u školske matične knjige i knjižice, koje je urađeno u vremenu prvog vala korona virusa kada su sve aktivnosti bile svedene na minimum, roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz ovog zvorničkog kraja započeli su štrajk i traže da se u zvanične školske dokumente kao i do sada upisuje bosanski jezik.

Najnovije vijesti