13.1 C
Janja
Ponedjeljak, 06.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPodrinjska Patrola u Janji: Svi se žale, a svi ćute (Video)

Podrinjska Patrola u Janji: Svi se žale, a svi ćute (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nedavno smo na poziv mještanke iz Janje, a u sklopu emisije „Podrinjska patrola“ posjetili Orlovo  Polje.

Naime radi se o prekrasnoj obali na rijeci Drini, koja se proteklih mjeseci uređivala s ciljem poboljšanja odbrane od poplava. U sklopu tih radova, poduzete su i mjere izgradnje obaloutvrda, koje su i sami mještani inicirali kod nadležnog ministarstva tokom 2018 godine.

Obaloutvrde, imaju između ostalog ulogu da  zaštite poljoprivredno  i ostalo zemljište, koje je u proteklih nekoliko decenija nemilosrdno odnosila rijeka Drina, i time nanosila ogromnu štetu po egzistencijalne interese stanovništva u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Radovi na obaloutvrdi su pri kraju, međutim prema kazivanju mještanke Silvane Aljetović, postoje i izvjesni propusti. Ukoliko se isti blagovremeno ne saniraju, postoji opasnost da se bezbjednost utvrde, a samim tim i mjesta Janja dovede u pitanje prilikom promjene vodostaja na rijeci Drini usled obilnih padavina i rada hidrocentrala.

Ipak glavna poruka ove priče je kultura odgovornosti i brige građana za dobrobit sredine u kojoj žive. Čini nam se da bi ona mogla i trebala biti na mnogo višem nivou, te podrazumjevati saradnju sa svim institucijama društvene zajednice.

Priredio: Elvir Ibrišimović

Kamera i montaža: Senad Hadžić

Foto: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti