8.6 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiAdin Durgutović takođe nudi rješenje za Janju (Foto)

Adin Durgutović takođe nudi rješenje za Janju (Foto)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dragi građani na adresu naše redakcije, a nakon ponuđenog idejnog rješenja porodice Mulamustafić za uređenje šetališta na rijeci Janji, stigao je i prijedlog Adiuna Durgutovića, koji takođe želi doprinjeti uljepšavanju svog rodnog mjesta.  Tekst njegovog dopisa redakciji, kao i fotografije prenosimo vam u cjelosti.

“Poštovani, želim da  se zahvalim Vašoj medijskoj kući Podrinjemedia jer ste omogućili da iznesem svoj prijedlog i time dokazali da ste zaista pravi servis građana. Takođe bi se zahvalio  svima koji su pokrenuli inicijativu za uređenje šetališta duž korita rijeke Janje i pozvao ih da budemo uporni u ovoj akciji.

Moj prijedlog za uređenje šetališta duž rijeke Janje je drugačiji u odnosu na predlog gospodina Vahidina Mulamustafića.

 

Naime, smatram da bi šetalište pored rijeke Janje trebalo regulisati tako da se na postojećem zidu ne rade nikakve intervencije, nego da se uradi montažno šetalište sa unutrašnje starne riječnog korita.

Prema ovom prijedlogu idejnog rješenja podloga šetališta bi ustvari bila platforma sa ogradom od rebrastog nehrđajuceg  ili pocinčanog željeza, kako bi se uslijed većeg vodostaja voda mogla nesmetano povlačiti. Klupe bi bile poredane na svakih 50 m ili češće uz dodatak  jarbola sa zastavicom koji bi svakako označavao mjesto gdje se klupa nalazi. Klupe bi bile naslonjene leđima na betonski zid i sa pogledom na rijeku Janju. Jarbol bi imao solarnu ploču za rasvjetu i mogućnost punjenja mobitela. Sa unutrašnje strane korita takođe bi se izlili betonski čamci manjih dimenzija za potrebe sadnje drvoreda (Drveće sa manjim korjenskim sistemom) ili nekog drugog zelenila. Širina šetališta-platforme sa ogradom  bi iznosila 2 m, a pored saksija za zelenilo bi bila uža za dimenziju saksija.

U prvoj etapi šetalište sa klupama bi se uradilo od mosta u čaršiji  do pješačkog  mosta sa obije strane. Na čaršijskom mostu  sa unutrasnje strane predviđeno šetalište bi bilo 2m, jer je postojeće preusko i nije bezbjedno. Šetalište preko čaršijskog mosta bi spajalo šetalista sa obije strane rijeke Janje.

Ulazi na ovo šetalište bi bili raspoređeni na više mjesta u vidu stepeništa koje bi omogućavalo prelazak preko zida i silazak na platformu šetališta. Duž šetališta bi takođe bile predviđene i korpe za otpatke na pristojnoj udaljenosti od klupa za odmor”.

Smatram da je ovo sto sam predlozio pravo rješenje jer nam daje mogućnost da se bezbjedno šetamo cjelom dužinom sa konstantnim pogledom u rijeku.  Ovim rješenjem znatno proširujemo raspoloživi  prostor, a nenarušavamo stepen zaštite od vode.  Ukoliko bi došlo do većeg vodostaja, jednostavno za tih par dana šetaliste se ne bi koristilo. Opadanjem vodostaja, voda bi se povukla kroz rebrastu podlogu i šetalište bi se moglo dalje da koristi”- kazao je Predlagač idejnog rješenja Adin Durgutović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti