U jednom pisanom svjedočanstvu Mevla Memišević svjedoči:

– Mog muža Hasana, za Kurban-bajram 1992. godine, prvo su tri dana gonili da čisti krv koja je ostala na mostu Mehmed-paše Sokolovića, kad su klali narod, a četvrti dan su i njega zaklali.

Višegrađani svjedoče da je veliki pokolj izvršen uoči Kurban-bajrama 1992. godine, 10. na 11. juni. Samo na Novom mostu, nizvodno od višegradske ćuprije, ubijeno je oko 300 Bošnjaka.

Ratni zločinac Momir Savić, treći dan Kurban-bajrama, prilikom protjerivanja Bošnjaka iz naselja Dušće u pravcu Višegrada, po dolasku do zgrade Biroa za zapošljavanje, iz kolone je izdvojio pet Bošnjaka, te ih vratio u Dušće, gdje ih je pobio u štali Ajke Balić.

U “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj na Bikavcu, 14. juna, a potom i 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Jučer je u Višegradu, u organizaciji Medžlisa IZ Višegrad, te udruženja Žena-žrtva rata i Višegrad 92, simboličnim spuštanjem ruža u rijeku Drinu sa mosta Mehmed-paše Sokolovića, te obilaskom živih lomača na Bikavcu i Pionirskoj ulici obilježena 29. godišnjica od stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima iz Višegrada.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić jučer je, 12. juna 2021. godine, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice svirepih zločina u Višegradu., saopšteno je iz Kabineta potpredsjednik RS-a.

Salkić je prvo prisustvovao prigodnom programu na mostu Mehmed-paše Sokolovića, odakle su spuštene i ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene.

Potom je obišao mjesta „žive lomače“ u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici i Mehe Aljića na Bikavcu. U ovim kućama 14. i 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana. I u trenutku smrti nije imala ni ime.

Tokom dana upriličen je obilazak i šehidskog mezarja Stražište.

Ramiz Salkić u svom obraćanju istakao je da je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama. Te “personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti”.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u Hagu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Mitar Vasiljević osuđen je također u Hagu na 15 godina zatvora, ali je 2010. pušten nakon odslužene dvije trećine kazne. Prošle godine Sud BiH osudio je na 20 godina robije Radomira Šušnjara, koji se više od dvije decenije skrivao u Francuskoj.

Za zločine u Višegradu Sud BiH osudio je Bobana Šimšića na 14 godina zatvora, Željka Leleka 13, Momira Savića 14, Nenada Tanaskovića osam te Novu Rajaka 14 godina. Iz Višegrada je protjerano oko 14.000 Bošnjaka, ubijeno ih je 3.000. Za posmrtnim ostacima velikog broja ubijenih i danas se traga. Hotel Vilina vlas, na periferiji Višegrada, pretvoren je 1992. godine u logor gdje je silovano najmanje 200 Bošnjakinja.

Faktor.ba

/E.B.