8.6 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDžaferović u Bijeljini i Janji: "Ljudi, živite svoje živote, borite se, sarađujte,...

Džaferović u Bijeljini i Janji: “Ljudi, živite svoje živote, borite se, sarađujte, međusobno poštujte jedne druge”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Tokom jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića i člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića bilo je govora o brojnim temama. Gradonačelnik Petrović je gostima predstavio stanje u kojem se nalazi grad Bijeljina i njegovi stanovnici predstavljajući i nekoliko konkretnih projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu.

“Zahvaljujem se gradonačelniku na svemu što čini ovdje u Gradu Bijeljini, a to sam čuo iz svih mogućih izvora kada je u pitanju briga o povratnicima. On vodi računa o svakom građaninu ovog grada i tako treba da radi svaki, ne samo čelnik lokalne zajednice, nego i svaki funkcioner u Bosni i Hercegovini. Pozivam sve načelnike u BiH i sve rukovodioce drugih nivoa vlasti u BiH da posebno vode računa o povratnicima i da vode posebno računa o ravnopravnosti svih nas koji živimo u cijeloj BiH”, kazao je Džaferović.

Kako saznajemo,  jedan od prijedloga projekata se tiče  rekonstrukcije magistralnog vodovoda od Bijeljine do Janje, kao i rekonstrukcije vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Janja.  Ovom prilikom dogovorena  je saradnja sa Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH na projektu rekonstrukcije i uređenja školskog igrališta Osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji.

Kada je u pitanju aktuelna politička situacija u zemlji i regionu Džaferović je iražavajući nadu da će se trenutna kriza prevazići  istakao:

“Mi danas živimo u jednoj uzavreloj situaciji. Vrlo je bitno, vrlo je važno da to nema bitan utjecaj na svakodnevni život ljudi. Ljudi, živite svoje živote, borite se, sarađujte, međusobno poštujte jedne druge i ja pozivam sve u BiH da se tako svi odnosimo prema svakom čovjeku ove zemlj“.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Džaferović je razgovarao s čelnicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a potom je svoju posjetu nastavio u mjesnoj zajednici Janja gdje su u domu Domu kulture Janja potpisani ugovori između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i korisnika projekta novčane podrške početnog biznisa poduzetnicima povratnicima.
Prvopotpisane ugovore korisnicima je uručio Džaferović koji je istakao kako su povratnici faktor reintegracije BiH, te da će on povratnicima pomagati dok bude živ bez obzira na kojoj se funkciji nalazio.

On je istakao kako su za njega ovo posebni trenuci jer smatra da reintegracija BiH, o kojoj često govori, počinje sa povratkom svojim kućama, na svoja imanja, na svoje kućne pragove onih koji su protjerani od 1992. godine do 1995. godine ako su sreće imali da ostanu živi.

„Interes svih nas koji živimo u BiH je da imamo mir, da imamo stabilnost, da imamo ekonomski razvoj, da imamo ukupne društvene reforme i da idemo svojim euroatlanskim putem. I to je ono čemu mi stremimo, za šta se borimo i šta ćemo u konačnici ostvariti. Ja nimalo ne sumnjam u krajnji rezultat i želim da to bude što prije. Bosna i Hercegovina će ostati cjelovita država, demokratska država, država koja će biti članica Evropske unije i NATO saveza. Ja u to tako vjerujem da me ne zanimaju nikakve druge alternative“, rekao je Džaferović okupljenim u Domu kulture Janja.

Foto: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti