16.5 C
Janja
Utorak, 03.10.2023.
NaslovnicaAktuelnostiOsvrt na 25 novembar i kako je obilježen u Janji (Video)

Osvrt na 25 novembar i kako je obilježen u Janji (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Protekle sedmice na dan 25 novembra trebalo je da svi  obilježimo i proslavimo sjećanje na događaj od historijske važnosti za sve naše građane. Nažalost nismo.

Naime, sve je mane ljudi koji su svjesni značaja 25. novembra u njihovom svakodnevnom životu.. Neki ga slave, jer je Dan državnosti zemlje koju vole, dok ga drugi opet ignorišu pri čemu čak nisu ni svjesni da su učesnici i kreatori tog iznimno važnog i pozitivnog događaja bili upravo njihovi predci.

No, šta je nama 25 novembar zaista ?

Dvadeset petog novembra 1943 godine, u jeku najkrvavijeg rata protiv fašizma, u malom gradu na oslobođenoj teritoriji naše zemlje, odvijao se događaj koji je ovaj datum zlatnim slovima upisao u biografiju Bosne i Hercegovine. Naime, tog dana u oslobođenom Mrkonjić Gradu, sastali su se Bošnjaci, Srbi i Hrvati, na sastanku poznatom kao prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Na tom sastanku, te hladne jesenje noći, udareni temelji modernoj državi Bosni i Hercegovini te joj je vraćena državnost koju je izgubila padom pod okupaciju Osmanskog carstva 1463. godine a pogubljenjem njenog posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića.

Od tada, pa sve do tog 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je velikim evropskim i svjetskim carstvima te kraljevstvu bila ratni plijen, bila je okupirana,anektirana i cijepana. Sa svih strana su je prema svojim potrebama i ciljevima svojatali ali je se i odricali. Danas ta kraljevstva i carstva više ne postoje. Odavno su nestala sa karte svijeta, a Bosna i Hercegovina je opstala i ostala uprkos svemu.

Zato je, u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu rečeno za Bosnu i Hercegovinu, ono što je vijekovima i oduvjek bilo,  Da Bosna i Hercegovina nije srpska, nije hrvatska, a nije ni bošnjačka, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska. Zemlja svih građana Bosne i Hercegovine kojima je na cijelom njenom prostoru osigurana puna ravnopravnost i jednakost.

Narednih pola vijeka, trajao je period stvaranja savremene države BiH i pokazalo se kako zajedništvom i jedinstvom možemo uraditi velike stvari. Period je to u našoj historiji koji je hvale vrijedan, jer smo se u tom vremenu zajedno izborili za mir, slobodu i blagostanje.

To je činjenica, koja je bila i ostala trn u oku i unutrašnjim i vanjskim  neprijateljima  Bosne i Hercegovine. Zbog toga su ti isti i započeli rat devedesetih godina, ubili desetine i raselili stotine hiljada ljudi, a državu ostavili u ruševinama.

I tada Bosna i Hercegovina se izdiže iz pepela i po ko zna koji put pokazuje da će uprkos svim udarcima, koji su joj naneseni tokom njene burne historije ipak opstati.

Danas, toliko godina nakon ZAVNOBiH-a, naša zemlja se ponovo nalazi na udaru neprijatelja iznutra i izvana. Ovoga puta oni ne napadaju oružjem kao prije 29 godina, nego retrogradnim idejama, kojima je cilj dokazati da BiH ne može opstati kao država svih njenih građana i naroda. Oni žele uvjeriti cijeli svijet, da BiH ne može dalje i da  napokon treba realizovati njihove davno zacrtane planove o  podjeli naše zemlje, naše jedine domovine.

Na nama, građanima BiH, Bosancima i Hercegovcima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, ali i svim Ostalima je da ne dozvolimo da se to dogodi.  Jedan od načina za realizaciju tog nauma je da pružimo ruke jedni drugima, da zbijemo redove i da se angažujemo u zajedničkim društveno korisnim akcijama, u izgradnji povjerenja i dobrosujsjedskih odnosa uz govor pomirenja i ohrabrenja ka činjenju dobrih djela.

Piše: Elvir Ibrišimović

U prilogu:Proslava Dana Državnosti u Janji.

Kamera: Senad Hadžić i Elvir Ibrišimović

Montaža: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

 

 

 

Najnovije vijesti