15.8 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSchwarz: Samo cvilite-Ustanite da se borite za Bosnu!

Schwarz: Samo cvilite-Ustanite da se borite za Bosnu!

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Stefan Schwarz, njemački političar CDU stranke, uputio je na svom Facebook profilu poruku bosanskohercegovačkim građanima.

On se tokom rata u BiH 90-tih godina kao mladi političar i zastupnik Bundestaga jako angažirao za BiH. U objavi je naveo da od Bosanaca često čuje pitanje: “Šta treba raditi? Šta da radimo?“.

“Dodik, Vučić, Putin, Čović, Izetbegović, Kristijan Šmit, Palmer i Ajhhorst? Na ovo pitanje odgovorili su Gabrijel Eskobar i drugi.

Ništa? Samo cvilite? Ili – ustanite da se borite za Bosnu?“, kazao je Schwarz.

Kazao je kako se treba boriti mirnim sredstvima, ali uz sve napore.

Upozorio je da na vlasti ne smiju biti korumpirani, nacionalisti, oligarsi oni koji ne žele Bosnu u Euopi jer ne žele vladavinu prava pa bi, zbog korupcije i kriminala, završili iza rešetaka.

“Sada je Božić, a onda dolazi nova 2022. godina. Ne samo 9. januara nego i drugim danima. Vrijeme radi protiv Bosne kada Bosna ne radi ništa. Vrijeme radi za Bosnu i Hercegovinu kada Bosanci nešto urade. Ne žali se, bori se”, jasno je poručio njemački političar.

Podsjetio je da je u ratu bilo gore i da je bilo loše, ali Bosna je opstala.

Bosna može opstati i danas. Čak i pobijediti. Sloboda umjesto korupcije. Vladavina prava, za kraj nepotizma. BiH se može pridružiti EU. Ne sada, moramo prvo riješiti nekoliko velikih problema. Ali, nema problema, riješili smo mnogo veće probleme”, oštro je kazao Schwarz.

Zatim je uporedio našu zemlju sa Njemačkom poslije Drugog svjetskog rata.

“Ja sam Berlinčanin”, rekao je Kennedy u podijeljenom Berlinu. U slobodu i jedinstvo Njemačke tada niko nije vjerovao, samo rijetki, a danas je Njemačka jedna i ponovo slobodna. Bosna je i dalje podijeljena. Nacionalisti, korumpirani koji dijele državu, još uvijek vladaju. Moramo im se konačno suprotstaviti. Ponovo uzmite zemlju iz ruku pljačkaša. Vratite slobodu, prava i dostojanstvo. To će biti teško. Za to je potrebna snaga. Ništa nije tako jako kao volja naroda. Bosance ništa ne može zaustaviti kada konačno prestanu da se žale i počnu da se bore za svoju zemlju i svoje dostojanstvo”, poručio je.

Ponovo je podsjetio na Kennedyjeve riječi u Berlinu te dodao: “Ja sam Bosanac” kažu oni koji su za jedinstvenu, slobodnu i pravednu Bosnu”.

Na kraju je upitao ko učestvuje u borbi za BiH.

Izvor: RadioSarajevo.ba

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti