15.4 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOD PROGONA IZ VLASENICE DO USPJEŠNE DOKTORICE U AMERICI! BABO ME 1993....

OD PROGONA IZ VLASENICE DO USPJEŠNE DOKTORICE U AMERICI! BABO ME 1993. SPASIO PREKO HLADNE DRINJAČE

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dr. Haska Aljukić, porijeklom iz Vlasenice, sa boravkom u SAD-a talentovana je i perspektiva stomatologinja, čiji su naučni rezultati i uspjesi uveliko prepoznati u Americi.

Inače, Aljukić je doktorica stomatologije, a uz to je aktivan član Američke akademije za dječiju stomatologiju, Američke stomatološke organizacije, te stomatoloških asocijacija savezne države Kentucky i grada Louisville.

Svoju akademsku karijeru dr. Aljukić započinje na Univerzitetu Louisville, gdje stiče zvanje bahcelora biologije. Nakon što je otkrila strast i sklonost ka stomatologiji, posvetila se doktorskom studiju dentalne medicine na University of Louisville School of Dentistry (ULSD).

Poslije završetka doktorskog studija, radila je kao vanredni profesor na ULSD Pedijatrijskoj dentalnoj klinici, gdje je imala priliku predavati studentima stomatologije u nastojanju da dostignu najbolja znanja i prakse iz ove oblasti.

Uporedo sa tim, dovršava dodatnu edukaciju i stiče certifikat iz oblasti dječije stomatologije od strane Američkog odbora za dentalnu medicinu, u okviru čega se specijalizirala za brigu o dojenčadima, djeci i adolescentima.

Zbog iskazanih rezultata, dr. Aljukić je nedavno prisustvovala stručnom susretu stomatologa u organizaciji Američke akademije o pedijatrijskoj stomatologiji održanom u San Diegu, gdje je kao vlasnica stomatološke ordinacije Pediatric Dental Group grada Louisville stekla titulu ‘New diplomates’ od strane Američkog odobra za dentalnu medicinu, što je dodatno potvrdilo njene predavačke i stručne sposobnosti.

U izjavi za portal Hayat.ba dr. Aljukić nam je na početku razgovora opisala golgotu koju je kao djevojčica prošla napadom agresorske VRS, JNA i paravojnih formacija iz Srbije na Podrinje i njen rodni grad Vlasenicu.

  • Imala sam samo šest godina kada me babo na ramenima prenio preko rijeke Drinjače. Bilo je to davnog i hladnog 31. januara 1993. godine. Predvodio je mene, moje sestre i još dvadesetak ljudi kojima je pomogao u napuštanju Cerske i bijegu prema Tuzli. Tada, kao djetetu, rat mi je postao normalnost. Pucnjava, izgorjele kuće, bježanja preko šume naprosto postanu svakodnevnica na koju se navikneš. Kao dijete ne razumiješ šta se zaista događa i ne razmišljaš o tome da li tvoj vršnjak u, recimo, Americi proživljava isto. Također nisi svjestan toga da će svi ti događaji preživljeni tokom rata imati dugotrajne posljedice na tvoju ličnost i kasniji život. Sa petnaest godina s porodicom dolazim u Ameriku i ubrzo shvatam da djeca u Americi nisu imala isto djetinstvo kao ja. Trebalo se tada uklopiti u američku kulturu i način življenja. Ali, vrijednu lekciju koju sam naučila od roditelja i iz djetinjstva je da se sve može sa malo vremena i truda. U prve dvije godine boravka u SAD-u naučila sam pričati engleski jezik tokom srednjoškolskog obrazovanja. Tokom sljedeće dvije godine stičem i znanje španskog jezika. Srednju školu u trajanju od četiri godine završila sam kao jedan od najboljih učenika – opisuje dr. Aljukić svoje početke u Americi.

Ističe da se nije suočavala sa predrasudama jer je u SAD došla iz jedne balkanske zemlje.

  • Amerika je jedinstvena po tome da se trudom, zalaganjem i voljom itekako može uspjeti. Ovdje se ne gleda na to odakle ste, koje ste vjere, nacionalnosti ili za koju stranku glasate. Već na početku studija biologije na fakultetu bila sam okružena vršnjacima koji su dolazili iz različitih dijelova svijeta – kaže nam dr. Aljukić.

Kako kaže, ljubav prema stomatologiji kao nauci rodila se još po njenom dolasku u SAD.

  • Moram priznati da se sklonost ka stomatologiji javila ubrzo nakon mog dolaska u Ameriku. U početku kao porodica nismo imali zdrastveno osiguranje. Međutim, jedan divan čovjek, po zanimanju zubar, ponudio nam je svoje stomatoške usluge i obavio čitav tretman meni i mojim sestrama potpuno besplatno. Poslije ovog iskustva, imala sam veliku želju da jednog dana uzvratim takvu srdačnost i da pomažem drugoj djeci – navodi dr. Aljukić.

Na naše pitanje o važnosti održavanja veza Bosanaca i Hercegovaca koji žive u inostranstvu sa rodnom domovinom, dr. Aljukić odgovara da uvijek sa ponosom ističe svoje porijeklo.

  • Ponosna sam na činjenicu što sam rođena u BIH. Nažalost, posao mi ne omogućava da posjećujem rodnu domovinu onoliko koliko bih željela. Voljela bih u budućnosti posjetiti neku od srednjih stomatoloških škola ili fakulteta u BiH i održati predavanje za učenike ili studente. Bez obzira što je većina mog života, kao i budućnost vezana za Ameriku, vjerujte, moja neraskidiva veza sa BIH ostaje trajna – poručuje dr. Aljukić.

Dr. Aljukić je, između ostalog, radila kao vanredni profesor na ULSD Pedijatrijskoj dentalnoj klinici, gdje je imala priliku predavati studentima stomatologije u nastojanju da dostignu najbolja znanja i prakse iz ove oblasti.

Stoga smo je upitali kakvu poruku bi poslala mladim ljudima u BiH?

  • Smatram da ni po čemu nisam posebna. Kako fudbaler trenira tri puta dnevno da jednom postane profesionalac, tako sam i ja učila po deset do petnest sati dnevno kako bih došla do najvišeg stepena medicinskog i stomatološkog školovanja. Ako bi profesor na predavanju rekao da naučimo neku knjigu jer će biti na ispitu, ja sam počinjala učiti istog trenutka. Stoga sam mišljenja da se ulaganjem mnogo truda u ono što vas čini sretnim može uspjeti, pa bila to stomatologija, fudbal ili nešto treće. Zalaganjem i trudom se itekako može uspjeti. Također, valja napomenuti da bh. političari također trebaju sa istim zalaganjem i trudom omogućiti da se snovi djece i mladih ispune i ostvare u BiH, a ne nekim drugim državama. Rat se, nažalost, desio i on je iza nas, ali mentalitet podjela i atmosfera nesigurnosti nikada nisu prošli. Štaviše, čini mi se da su u posljednje vrijeme izraženiji nego prije – smatra dr. Aljukić.

Na kraju razgovora dr. Aljukić nam se zahvalila na prvobitnom tekstu, nakon kojeg je dobila, kako kaže, stotine poruka podrške i čestitki na uspjehu iz svih dijelova svijeta.

  • Nakon vašeg prvog teksta o meni, dobila sam stotine poruka i čestiki na uspjehu iz čitavog svijeta. Ovim putem bih htjela da se zahvalim svima. Trenutno sam vlasnica stomatološke ordinacije u gradu Louisville pod nazivom Pediatric Dental Group of Louisville. Budući da tečno pričam i španski jezik, imam mnogo pacijenata porijeklom sa španskog govornog područja koji ne govore engleski jezik. To me podsjetilo na dane kada sam došla u Ameriku i nalazila se u istoj situaciji. Danas veliki broj porodica porijeklom iz BiH koje žive u Americi engleski jezik govore kao maternji. Moje školovanje i uspjeh ne bi bili mogući da nisam imala podršku familije koja je uvijek bila uz mene i pružala pomoć da uspijem – zaključila je naš razgovor dr. Aljukić.

(M. Imamović)

/Hayat.ba

/E.B.

Najnovije vijesti