16.5 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeGoraždeGoražde bez pesticida - saopštenje

Goražde bez pesticida – saopštenje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Neformalna grupa građana “Goražde bez pesticida” jučer je u centru Goražda putem info štanda informisala građane o nelegalnoj i nepravilnoj upotrebi pesticida u urbanom području sa kojim se susreću mještani naselja Rasadnik i Kolijevke iz Grada Goražde te pozvala odgovorne na hitno rješavanje ovog problema. 

“Mi na ovaj način želimo da ukažemo na zloupotrebe i neregularnosti koje su učinili Ministarstvo privrede BPK i Kantonalne inspekcije, jer nedekvatno tretiraju problem na koji već godinama ukazujemo, a vezano je za dobijanje saglasnosti za korištenje poljoprivrednog zemljišta i upotrebu fitofarmaceutskih sredstava, u neposrednoj blizini naših kuća, kao i vodotoka, iako je tu po tada važećem urbanističkom planu bila planirana rekreativna zona. Ističemo da je prema prikupljenim dokazima i tvrdnjama, Ministarstvo privrede BPK bez provjere činjenica dalo saglasnost na Program korištenja poljoprivrednog zemljišta koji je privatni investitor priložio. Tu posebno naglašavamo da je u Programu dostavljeno da na parceli koja će se koristiti kao plantaža jabuka ne postoji vodotok iako to nije istina”, ističu predstavnici NGG “Goražde bez pesticida”. 

Mještani naselja Rasadnik i Kolijevke su danas posebno istakli da u ovom slučaju dolazi do kršenja Ugovora o zakupu između Ministarstva privrede BPK i privatnog investitora kojim je predviđeno da će Komisija za praćenje i realizaciju  ugovora redovno odnosno svakih 6 mjeseci provjeravati da li privatni investitor radi po Ugovoru o zakupu i Programu korištenja poljoprivrednog zemljišta, što se ne radi, jer je Komisija do sada izašla na teren samo 3 puta. 

Krajnje ističu i da je Federalna  poljoporivredna inspekcija početkom 2022. godine utvrdila više nepravilnosti u radu, u smislu upotrebe fitofarmaceutskih sredstava, koja su u slučaju neodgovarajućeg tretmana vrlo opasna za zdravlje ljudi i okolinu.  Upravo zbog toga, mještani naselja Rasadnik i Kolijevke, govore o povećanom broj smrtnih slučajeva od karcinoma i autoimunih oboljenja, posebno u nekoliko posljednjih godina.

Mi nećemo odustati –  iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se trajno ne zaustavi nelegalna i nepravilna upotreba pesticida u urbanom području. Zbog toga pozivamo Grad Goražde i Ministarstvo privrede BPK da raskinu ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta i na taj način zaštite zdravlje i interese građana. 

STOP UNIŠTAVANJU LJUDSKOG ZDRAVLJA !!!

/Neformalna grupa građana “Goražde bez pesticida”

Najnovije vijesti