4.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiErdogan sutra u BiH dovodi pola turske vlade, planirani brojni sastanci

Erdogan sutra u BiH dovodi pola turske vlade, planirani brojni sastanci

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Zajedno sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom sutra, 6. septembra, u Bosnu i Hercegovinu doći će više ministara iz vlade ove države.

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, u delegaciji bit će ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Erdogan će sa ovom delegacijom posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Dolazak velikog broja ministara zajedno sa turskim predsjednikom govori da će posjeta značiti i šansu za dogovaranje privredne saradnje ili neke investicije.

Ipak, treba naglasiti da Erdogan u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regije dolazi u jeku predizborne kampanje, ali i još uvijek neriješenog pitanja o Izbornom zakonu te se može očekivati usmjeravanje priče u pravcu traženja Erdoganove podrške za nametanje Izbornog zakona. To se prije svega odnosi na njegovu posjetu Hrvatskoj.

Međutim, Turska u Vijeću za implementaciju mira (PIC) predstavlja zemlje Islamske konferencije, a kako Klix.ba saznaje, ta grupa država trenutno podržava tehničke izmjene Izbornog zakona, ali ne i nametanje promjena u političkom kontekstu.

Turska je ranije pokazivala interesovanje za organiziranje kvadrilaterale u kojoj bi učestvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Turske. Erdogan je posljednji put Bosnu i Hercegovinu posjetio prošle godine.

/klix.ba

Najnovije vijesti