5.4 C
Janja
Utorak, 19.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU entitetu Rs-a sa spiskova skinuti mnogi sa statusom raseljnih osoba i...

U entitetu Rs-a sa spiskova skinuti mnogi sa statusom raseljnih osoba i prebačeni u FBiH-e

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na prvoj za danas održanoj Press konferenciji Centralne izborne komisije postavljeno je pitanje zbog čega su mnogi glasači koji imaju status raseljenih osoba skinuti sa spiskova u pojedinim mjestima u BH entitetu Rs-a i bez ličnog zahtjeva prebačeni da glasaju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović istakao je da takvih informacija nemaju.

“Takvu informaciju nemamo. Imamo informaciju da jedan broj ljudi kojima je ukinuto rješenje na pravo raseljenje osobe se vraća na svoje redovno biračko mjesto. Znači, samo osobe koje imaju status raseljenog lica mogu da optiraju u skladu sa članom 20.8. Izbornog zakona. Dakle, oni mogu da na obrazcu PBO u vrijeme kada je to predviđeno, populjenom obrazcu zahtjevaju promjenu opcija. Dakle, niko ne može mimo njih, njihove izražene volje mjenjati ih. Mi smo se obratili IDEA-i da eventualno saznamo više u vezi toga i obavijest ćemo javnost ako je bilo takvih slučajeva. Ne može niko, prije svega policijski organi, ne mogu promjeniti opciju glasanja bez ličnog zahtjeva svakog birača. Ponavljam, on (birač)  mora imati status, rješenje, raseljenog lica i na osnovu toga rješenja na obrazcu PBO 1 obratiti se Centru za birači spisak i kazati ja želim sada ovdje ili ondje i tako dalje, zavisi od mjesta prije nego što je, hajd da kažem prije ratnog boravka, ili u novom mjestu gdje se nalazi. A samo to on (birač) može lično/osobno. Ne može niko u ime njega. A Centralna izborna komisija to svakako ne radi. Mi kako dobijamo podatke od IDEA-e tako pravimo i izvode.” 

Međutim, prema pisanju Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH-e i Narodnog poslanika u Skupštini Rs-a Edina Ramića ovi navodi nisu tačni i da su mnogi glasači skinitu sa biračkih spiskova i prebačeni u Federaciju.

Vježbajući svake izbore kako zaštiti izborni proces povratnici postaju kolateralna šteta” – ističe Ramić.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti