4.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHU OŠ ,,Meša Selimović'' Janja obilježena ,,Dječija nedjelja''

U OŠ ,,Meša Selimović” Janja obilježena ,,Dječija nedjelja”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

“Dječija nedjelja“ obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Sva djeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu.

Svako dijete zaslužuje:

  • pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),
  • pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),
  • pravo sudjelovanja (donošenje odluka)
  • i prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Kako bi Svijet postao sredina u kojoj vlada mir i obostrano razumijevanje, potrebno je da djeca budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje JA.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava  garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koJu je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija. 

U holu OŠ ,,Meša Selimović” u Janji cijelu sedmicu su bili izloženi likovni i drugi radovi koji ukazuju na važnost dječijih prava. Na časovima odjeljenske zajednice učenici su upoznati sa temom kao i sa svojim pravima.

/TV Podrinje/Z.J.

Najnovije vijesti