9.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDodik potvrdio da je Sevlid Hurtić iz "Pokreta za državu" predložen za...

Dodik potvrdio da je Sevlid Hurtić iz “Pokreta za državu” predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH-e. Oštre reakcije opozicije u Rs

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon što je danas Milorad Dodik, predsjednik bh entiteta Rs-a potvrdio da je za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine predložen Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu, ne stišavaju se reakcije opozicije iz RS.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je u dogovoru sa predstavnicima “šestorke” danas uputio novi prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića.

Hurtić je trenutno ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

To je potvrdio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da je aktuelni ministar trgovine i turizma eniteta Rs-a Sevlida Hurtića predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara kao dio kompromisa da bi se riješio problem konstituisanja vlasti na nivou BiH.

– Hurtić je aktuelni ministar trgovine i turizma Srpske i on će kao kandidat sa prostora Republike Srpske doći na to mjesto. O tome postoji i saglasnost “šestorke”, a o tome je obaviještena i novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i nema nijednog razloga da se s tim čeka – pojasnio je Dodik.

Oštre su reakcije iz Opozicije kojima je nezamislivo da iz eniteta Rs za takvu funkciju predlože nekoga ko je služio i borio se u Armiji RBiH-e.

U zemlji apsurda najveći izdajnici se prodaju za najveće patriote, a samo ovdje se može desiti da Pokret za državu pravi koaliciju sa “Pokretom protiv države” kako zbog svog glasačkog tijela svi iz političkog Sarajeva karakterišu SNSD. U stvarnosti nikome od njih nije ni do države, ni entiteta, niti bilo kojeg naroda, nego isključivo do njihovih fotelja i mogućnosti da što više uzmu iz budžeta, ne pitajući kojeg – između ostalog istakao je poslanik SDS u NSRs Milanko Mihajlica.

Da li je to vraćanje duga za četvrtog delegata u Domu naroda ili tek jedan od prvih ustupaka SNSD-a na štetu RS koji je vjerovatno obećan raznim centrima moći u zamjenu za nelegalno proglašenje predsjednika i učešće u vlasti, vrijeme će pokazati. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu i da smo protiv Hurtića, između ostalih, podnijeli krivičnu prijavu za krivično djelo izborne prevare, budući da postoje dokazi da je direktno učestvovao u trgovini biračkim odborima i drugim izbornim malverzacijama. Sve ukupno, kada vidimo da se iz RS za ministra predlaže prvoborac Armije BiH, kada pogledamo i koji kriminalizovani pojedinci su potencijalni prijedlozi za druge ministarske fotelje, možemo samo reći: ko nas je kleo, nije dangubio – poručio je Mihajilica.

/RTRS

izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti