27 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnosti"Mi smo bili treća tura za strijeljanje..." - 31. godišnjica zločina nad...

“Mi smo bili treća tura za strijeljanje…” – 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima Glogove (VIDEO PRILOG)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Video prilog na dnu članka

U bratunačkom naselju Glogova danas je obilježenja 31. godišnjica zločina u ovom naselju, a održana je u okviru manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Pred spomen šehidskim obilježjem proučen je Jasin pred duše ubijenih, zatim održan čas historije i položeno cvijeće. Nakon toga uslijedio je obilazak stratišta Bošnjaka – mjesta gdje su strijeljani Glogovčani stotinjak metara udaljeno od lokalne džamije.

Na obilježavanju pored porodica žrtava i predstavnika Udruženja proisteklih iz rata, predstavnika lokalne i entiteske vlasti bh entiteta Rs-a, džematlija Glogove prisusvovale su i džematlije džemata Reuf – begove džamije iz Gradačca koje je predvodio glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret-ef. Kurjaković.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila. Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ “Vuk Karadžić“, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Prema dostupnim podacima u agresiji ubijena su 422 stanovnika ovoga naselja.

VIDEO PRILOG

/TV Podrinje – BiH /E.B.

Najnovije vijesti