19.8 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiKatastrofalno stanje zbog poplava u Bihaću

Katastrofalno stanje zbog poplava u Bihaću

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji BiH najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton.

Jučer je i grad Bihać proglasio stanje prirodne nesreće usljed poplava. Tako da su tom kantonu već dva grada i jedna općina proglasili stanje prirodne nesreće. Pored Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Sanski Most i Bosanska Krupa.

Situacija se jutro pogoršala u Bosanskoj Krupi, pišu bh. mediji. Voda je poplavila veliki dio grada i poplavila prizemlje brojnih kuća i zgrada, a vodostaj je viši nego što je ikad izmjeren.

Ceste su zatvorene za saobraćaj, na svim kritičnim područjima se nalaze čamci službi spašavanja koje su pripravnosti i spremne pružiti pomoć.

U Bihaću je došlo do plavljanja više objekata i do aktiviranja klizišta, rekla je Feni glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač.

Građani su ogorčeni ovom situacijom.

“Katastrofalno stanje zbog poplava u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu i Ključu, a Vlada Federacije daje izjavu u medijima da su spremni pomoći. Premijeru ovdje je katastrofa već nekoliko dana i ne nazire se kraj, a vi ste za sada dali samo izjavu za medije. Krajišnici su pomagali svima i odazivali se na svaki mogući način kad je nekom trebala pomoć. Nažalost, po ko zna koji put, ostali smo sami sa svojim problemima koje ćemo sami morati rješavati. Vama na visokim pozicijama u Sarajevu, Banja Luci, Doboju, Maglaju i ostalim gradovima nek je na dušu, a izgleda ni da običan narod u ostatku BiH ne zanima stanje u Krajini. Valjda će kiša prestati sutra/prekosutra pa će nam biti bolje.”

Izvor: Agencije

Najnovije vijesti