14.8 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiKamenica (Zvornik): Sjećanje na žive spaljene Bošnjake u kovačnici

Kamenica (Zvornik): Sjećanje na žive spaljene Bošnjake u kovačnici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jučer, 28. maja, je na spomen obilježju jedne od masovnih kameničkih grobnica obilježena godišnjica zločina spaljivanja civila Kamenice u kovačnici.

Naime, na dan 28. maja 1992. godine u mjesnoj kovačnici su zatvoreni i živi spaljeni: Manjić Ismet, Hasanović Enad, Hasanović Avdo, Halilović Adil i Suljić Fehim.

Članovi porodica, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik Ahmet Grahić, kamenički imami, te brojni kameničani su učenjem fatihe, polaganjem cvijeća prisjetili se ovog zločina.

Uvodnu riječ je održao džematski imam Selvir ef. Muminović, a o dešavanju toga dana govorio je Sejad Selimović, nakon čega se obratio glavni imam Medžlisa Zvornik hfz. Izet ef. Salkanović.

Ovom prigodom je upriličeno predstvavlhjanje knjige Alije Jusića “Imami Srebrenice 1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena”. O knjizi se govorilo u džamiji jednog od imama šehida iz srebreničkog genicida Osman ef. Bašćelića. Promociju je moderirao Mustafa Muharemović, a od knjizi govorili: direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Ševko ef. Sulejmanović, Osman Halilović, te autor.

Izvor:/Medžlis IZ Zvornik

Najnovije vijesti