10.4 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenicaSkupština Chicaga jednoglasno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Chicaga jednoglasno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Skupština grada Chicaga jednoglasno je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno Skupština ovog američkog grada je osudila genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Foto: Preporod.info

Skupština grada Chicaga jednoglasno je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. 

“Rezolucija je usvojena poslije 12 godina borbe za istinu i pravdu u gradu sa najjačim antibosanskim pokretom u SAD. Od sada se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo je još jedna, veoma značajna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, ovoga puta u Chicagu, koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na području države Bosne i Hercegovine? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta”, – saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bratstva Bošnjaka preživjelih genocida i Bošnjačko američke nacionalne asocijacije.

Još su istakli zahvalnost sponzoru Rezolucije Debri L. Silverstein, poslanici u Skupštini Grada Chicaga, kao i svim poslanicima koji su u Skupštini osudili i iskazali solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenci i Bosni i Hercegovini.

“Zahvaljujemo se svim pojedincima, organizacijama i zajednicama koji su učestvovali u ovom velikom poduhvatu, bitnom za kulturu sjećanja u Chicagu, SAD i svijetu”, – dodali su u saopštenju.

/slobodna-bosna.ba

Najnovije vijesti