18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaTužilaštvo uložilo žalbu na presudu za zločine u Janji

Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu za zločine u Janji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Državno tužilaštvo uputilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, a trojica oslobođeni optužbi za ratni zločin počinjen od 1992. do 1994. protiv civilnog stanovništva u Janji kod Bijeljine.

Janja.

Iz Tužilaštva su pojasnili da je žalba upućena Apelacionom vijeću Državnog suda na oslobađajući dio presude i na visinu kazne u osuđujućem dijelu.

Presudom iz juna ove godine, Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dvije godine zatvora, dok su Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni svih optužbi.

Vijeće je presudom petoricu bivših pripadnika policije proglasilo krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog mučenja bošnjačkih civila, prekvalifikujući djelo iz optužnice za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematičnog napada.

Đokić je po četiri podtačke optužnice proglašen krivim da u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije (SOM) u Janji nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju.

Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Vijeće je utvrdilo da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.

Đokić je oslobođen po sedam podtačaka optužbi da nije spriječio mučenje civila u svojstvu zamjenika komandira SOM-a, odnosno policajca, kao i optužbe da je naredio drugima da pucaju iz vozila u pokretu nakon protesta bošnjačkih civila u Janji, usljed čega je smrtno stradala jedna žena.

Prema presudi, nije dokazana ni odgovornost Tanasića za slučaj ranjavanja jednog civila na traktoru, kao ni da su Čobić i Marković udarali jednog civila koji je poslije preminuo. Mršić je oslobođen optužbe za udaranje jednog civila.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine, a postupak je razdvojen u odnosu na trojicu optuženih. Vlado Stjepanović i Ljubiša Ikić su preminuli, a Zoran Bogdanović nije sposoban za suđenje zbog bolesti.

/detektor.ba

Najnovije vijesti