18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiRegijaSRAMOTAN POTEZ: Dvanaest svjedoka Bošnjaka odustalo da svjedoči protiv Kraljevića i ostalih

SRAMOTAN POTEZ: Dvanaest svjedoka Bošnjaka odustalo da svjedoči protiv Kraljevića i ostalih

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ono što mnogi ne mogu prihvatiti jeste odustajanje od svjedočenja žena svjedoka silovanja, pa i majki koje su, prvobitno, za silovanje svojih kćerki, krivim smatrale upravo optužene, među kojima, posebno Kraljevića i Stanića.

Prema informacijama iz Vlasenice, širi se spisak Bošnjaka koji su tokom dugogodišnje istrage dali izjave istražiteljima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu koji se u Sudu BiH trenutno vodi protiv Miroslava Miće Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića, i koji su u posljednjih nekoliko mjeseci odustali od svjedočenja.

Od svjedočenja su odustali, kako jedan broj onih koji žive na prostoru Vlasenice, a i Federacije, tako i oni koji žive u inostranstvu, među kojima je i značajan broj žena. Ono što mnogi ne mogu prihvatiti jeste odustajanje od svjedočenja žena svjedoka silovanja, pa i majki koje su, prvobitno, za silovanje svojih kćerki, krivim smatrale upravo optužene, među kojima, posebno Kraljevića i Stanića.

“Da li Tužilaštvo BiH ima mehanizme da osobe koje su već jednom dale iskaze i koje su bez ikakve prisile potpisale, dovede na sud, ili iste sankcionira, to ćemo tek saznati.”

Njihovo odbijanje da pred sudijama potvrde iskaz koji su u procesu prikupljanja dokaza za podizanje optužnice dali tužiocima, a kojim za zločine u Vlasenici teško terete  Kraljevića  i ostale, po svoj prilici posljedica je “ucjena i kupovine” svjedoka od strane određenih grupa i pojedinaca bliskih lokalnoj srpskoj politici. 

Javna tajna u Vlasenici  je da su određeni svjedoci već pristali na ponude misionara optuženih, mahom okupljenih u jedno lokalno udruženje. Za odustajanje od svjedočenja nudi se novac, ali i razne druge privilegije kao što su zapošljavanja bližih članova porodice.

Među onim koji su odustali od svjedočenja ima osoba koje su bile u logoru Sušica, gledale svo zlo koje je tamo činjeno nad ženama i muškarcima. 

Kako je poznato Vlasenica je mjesto gdje je tokom agresije ubijeno više od 260 djece, ubijeno i silovano više od 300 žena, gdje je, samo kroz logor Sušica prošlo najmanje 8.000 zatočenika, od kojih je više od 1.600 ubijeno. 

Najviše pažnje u ovom procesu usmjereno je upravo na suđenje Miroslavu Mići Kraljeviću, aktuelnom načelniku opštine Vlasenica, ratnom komandantu zloglasne jedinice “Jurišnici” koji su u prvim mjesecima agresije, kako je to tokom suđenja već potvrdio jedan broj svjedoka u ovom procesu, bili “vlasnici života i smrti” vlaseničkih Bošnjaka.

Ročište koje je u ovom predmetu trebalo biti održano 16.augusta, odgođeno je zbog navodne bolesti optuženog Miroslava Kraljevića iako se tih dana Kraljević pojavljivao na raznim javnim događajima i manifestacijama na prostoru vlaseničke opštine.

Kraljević se, javna je tajna “razbolio” nakon što se saznalo da su se pojavili novi svjedoci koje, slično svjedoku Nedimu Salahareviću, kako njegovi, tako i misionari drugih optuženih, nisu mogli staviti pod kontrolu, odnosno, već poznatim metodama ubjediti ih da odustanu od svjedočenja.

 Naredno ročište u slučaju vlaseničke četvorke zakazano je za 6. septembar.

/slobodna-bosna.ba

Najnovije vijesti