21.5 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiRegijaDrljača i ostali: Tjerali su nas da stanemo na sto i da...

Drljača i ostali: Tjerali su nas da stanemo na sto i da ljubimo sliku Svetog Save

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je tokom boravka u objektu “Mali logor” morao ljubiti sliku Svetog Save na zidu, a da je dobio batine jer se pogrešno prekrstio.

Optuženi iz predmeta “Drljača Rajko i ostali”. Foto: BIRN BiH

Irfan Bilić se prisjetio kada ga je nekoliko nepoznatih policajaca odvelo u banjalučki istražni zatvor “Tunjice”, gdje je ispitivan o radiostanici i gdje je dobio batine. Rekao je da je iz “Tunjica” vođen u objekat “Mali logor”, pojasnivši da je ukupno tu bio pet do sedam dana. Tu su ih obezbjeđivali ljudi u vojnim uniformama koje nije poznavao.

U “Malom logoru”, prema njegovim riječima, dva puta je maltretiran. Prvi put je udaren u leđa, i jedino je mogao vidjeti da je osoba koja ga je udarila imala bijeli opasač.

“Druga situacija – tjerali su nas da stanemo na sto i da ljubimo sliku Svetog Save i da se krstimo i pjevamo. Pogrešno sam se prekrstio, opsovao mi je majku ustašku i rekao što se krstim ustaški. Tu sam dobio druge batine i pao sam na ljude”, – prisjetio se Bilić.

Ispričao je da ukoliko neko pogriješi pjesmu o Draži Mihailoviću dobije batine, a da je jedan od zatvorenika premlaćen jer nije mogao da se popne na sto.

Odbrana je u sudnici pokazala dio snimka na kojem se mogao vidjeti svjedok kako sjedi i nešto govori ispred mikrofona. Slobodan Perić, advokat Gorana Savića, kazao je da se na videu vidi svjedok i da nema tragove premlaćivanja.

Bilić je potvrdio da je on na snimku, ali se nije mogao sjetiti gdje je sniman.

Optužnica tereti Rajka Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića, Gorana Savića i Duška Drljaču da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, u periodu od 1992. do 1995. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u vojno-istražnom zatvoru zvanom “Mali logor” – između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Svjedok Mustafa Palić se prisjetio 23. juna 1993., kada su mu pred vrata u selu Prisočka kod Kotor-Varoši došli vojnici, koji su ga uhapsili jer su čuli da on zna gdje je radiostanica. Pojasnio je da je vojnicima Eniz Palić rekao da je stanica u štali i svjedok ih je odveo tamo.

Bio je zatvoren u “Tunjicama”, a kada je počelo suđenje, kako je naveo, odveden je u “Mali logor”, gdje je bio nekoliko dana. Tu je dobio papir na kojem je navedeno da će 30 dana biti u pritvoru, a optužnice se, kako je rekao, ne sjeća.

Odbrana mu je pročitala dijelove iskaza u kojem je navedeno da su po svjedoka došle vojska i milicija i da je dobio optužnicu. Palić je odgovorio da se ne sjeća koju su uniformu imali i je li dobio optužnicu. Kazao je da je tada proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora.

Pojasnio je da je tokom suđenja imao advokata po službenoj dužnosti koji mu je dolazio u posjetu, kao i porodica.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. septembar.

/detektor.ba

Najnovije vijesti