Slatki, sočni ukus šljiva samo je jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlakanima i kalijumom.
Samo 5 šljiva na dan čine ovo:
- Štite vaše srce
Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka, tako što eliminiše štetne slobodne radikale u organizmu.
- Reglišu probavu
Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suhih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznite.ž
- Smanjuju nivo šećera u krvi
Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.
- Pomažu kostima
Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.
- Poboljšavaju pamćenje
Samo 5 šljiva dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.
- Pomažu očima
Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracija makule.
/zdravljeipriroda.com