13.7 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je međunarodni dan pismenosti

Danas je međunarodni dan pismenosti

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se širom svijeta 8. septembra. UNESCO je 1965. godine 8. septembar proglasio za Dan pismenosti kako bi istakao važnost pismenosti za pojedince, društva i zajednice. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1967. godine. UNESCO svake godine podsjeća na važnost pismenosti kod odraslih i obrazovanje uopšte, jer oko 770 miliona odraslih ima problem sa nedostatkom osnovne pismenosti.

Foto: wikipedia

Pismenost podrazumijeva poznavanje slova, te umijeće čitanja i pisanja na bilo kom jeziku.

Opštom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. godine priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost. Dvije trećine od ukupnog broja nepismenih ljudi čine žene, dok oko 60 miliona djece ne pohađa školu, u njoj se zadrži vrlo kratko ili jednostavno prekine obrazovanje.

Ukazati na potrebu sistematskog poticanja čitanja i pismenosti među svim društvenim grupama najčešće nevidljivim široj stručnoj javnosti su ciljevi Međunarodnog dana pismenosti. Sve smo više svjesni važnosti pismenosti na svim nivoima i svim medijima i sve više izloženi njezinim izazovima u savremenom svijetu. Sve je više osoba s poteškoćama čitanja i pisanja, kako u razvijenim, tako i u slabije razvijenim zemljama. Pismenost nije važna samo za razvoj pojedine osobe, učenje i napredak u životu, već je bitna za svakodnevni život i podizanje njegovog kvaliteta.

Prema UNESKO-ovom “Izvještaju o globalnom praćenju obrazovanja za sve”, južna i jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih supsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Bosna i Hercegovina 8. septembar, Međunarodni dan pismenosti, dočekuje sa 89.794, odnosno 2,82 odsto nepismenog stanovništva i 36,2 odsto kompjuterski pismenog stanovništva. U doba informatičke pismenosti sve je manje i čitalaca knjiga, posebno među mlađom populacijom kako u svijetu, tako i u BiH.

Najnovije vijesti