Bez obzira radi li se o crvenom ili zelenom kupusu, kupus je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih supstanci, od vitamina C, do kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe.
Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge. Uz to, kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih supstanci koje štite od raka.
Kupus je prava hrana za mozak
Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove supstance sprječavaju i uništavanje živaca, te jačaju odbranu od Alzheimerove bolesti i demencije.
Pomaže kod detoksikacije
Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.
Sprečava podizanje visokog pritiska
Zbog velikog udjela kalija u kupusu, njegova konzumacije održat će naše krvne žile “prohodnima”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.
Pomaže kod glavobolja
U gazu stavite list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano! Uz to, sok od kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osjetili rezultate!
Protivupalna svojstva kupusa
U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznati protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.
/wikipedia