22 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSIPA pohapsila bivše zapovjednike Vojske RS osumnjičene za genocid

SIPA pohapsila bivše zapovjednike Vojske RS osumnjičene za genocid

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Osumnjičeni su nekadašnji komadanti i pripadnici VRS, a terete se za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu gotovo 70 žrtava, muškaraca i dječaka

Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Policijski zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, lišili su slobode više osoba, osumnjičenih za kazneno djelo genocida, počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS, a terete se za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu gotovo 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15. 19 i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Prema haškim presudama u bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH u Bišini je 23. jula 1995. ubijeno najmanje 39 Bošnjaka koji su prethodno zarobljeni na području Vlasenice, te odvezeni kamionom i likvidirani.

U presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću konstatovano je da su u ubistvima 23. jula 1995. godine u Bišini učestvovali pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS-a.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osumnjičeni lišeni slobode bit će dovedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

/avaz.ba, detektor.ba

Najnovije vijesti