Smokve su izuzetno bogate vitaminima i mineralima, čija se koncentracija povećava kada se ovo voće osuši. Ali, paralelno sa povećanjem koncentracije korisnih mikroelemenata, povećava se koncentracija šećera i kalorijska vrijednost i to do skoro pet puta. Zato stručnjaci ipak preporučuju konzumiranje svježeg voća.
Sezona smokava je trenutno u punom jeku u Podrinju, a ova sočna voćka donosi mnoštvo okusa i nutritivnih benefita. Iako Podrinje nije primorska obala, tlo uz obalu Drine i okolna brda pokazalo se kao izvrsno za uzgoj smokava, a ova godina je definitivno godina obilnog roda.
Ovo je nekoliko razloga zbog kojih bi smokve trebali uključiti u svoju prehranu:
Smokva sadrži visok nivo šećera i osnovne minerale kao što su kalcij, fosfor, željezo, zatim vitamine A, B i manju količinu vitamina C, kao i veliku količinu vitamina K, a to je element koji učestvuje u procesu zgrušavanja krvi i zaustavljanju krvarenja.
Pomožu srčanom zdravlju
Kalijum u smokvama može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Dobar izvor vlakana
Smokve su posebno bogate vlaknima, što može pomoći u regulaciji probave, smanjenju rizika od zatvora i održavanju zdrave tjelesne težine.
Prirodni šećer
Smokve su prirodno slatke, što ih čini odličnom alternativom za rafinirane šećere u slasticama i desertima. Također, mogu pružiti brzu energiju.
Jačanje kostiju
Smokva jača kosti i sprječava gubitak kalcija.
Smokva za liječenje bronhitisa
Ako bolujete od astme ili imate bronhitis obavezno isprobajte čaj od lista smokve. Listovi smokve su bogati vlaknima i idealna su čajna baza za respiratorna oboljenja tokom zime. Redovna upotreba ovog čaja smanjiće simptome astme i pomoći kod lakšeg disanja. Smokva ima visok sadržaj sluzi koji je dobar u zaštiti grla kod upalnog procesa, i ublažava bol i stres na glasnim žicama koji je uobičajen kod bronhitisa.
/zdravahrana.com