21.5 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDANAS JE EVROPSKI DAN JEZIKA

DANAS JE EVROPSKI DAN JEZIKA

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Od 2001. godine na inicijativu Vijeća Evrope, a u zajedničkoj organizaciji sa Evropskom Unijom, 26. septembar se  obilježava kao evropski dan jezika. Obilježavanje ovog dana prilika je da se ukaže na važnost učenja jezika, ali i prilika da se promoviše evropska jezička baština.

Evropski dan jezika obilježava se brojnim događajima u cijeloj Evropi : organizovanjem raznih događaja, radio i televizijskih emisija, časova jezika, predavanja, itd.

Ovaj dan se proslavlja kako bi se promovisala kulturna i jezička raznolikost u Evropi.

Na svijetu postoji između 6 i 7 hiljada jezika. U Evropi se govori više od 200 različitih jezika.

U školama, univerzitetima, kulturnim ustanovama se organizuju raznovrsne aktivnost za poligote, profesore, nastavnike, studente i učenike koji doprinose unapređivanju jezičkih vještina.

U mnogim zemljama posjetioci imaju priliku da učestvuju u mnogim konferencijama i festivalima, u radionicama i debatama da steknu nova znanja o književnosti, muzici, filmu, da probaju neke gastronomske specijalitete iz različitih zemalja, ali i da se takmiče u poznavanju jezika.

Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.

Prednosti učenja novih jezika su:

– karijera,

– putovanje,

– stipendije,

– bolja komunikacija.

FOTO: TV Podrinje

Kako je prošle godine obilježen evropski dan jezika u O.Š “Meša Selimović” u Janji možete pogledati u ovom videu.

/ TV Podrinje A.H.

Najnovije vijesti