23.8 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNešković Zoran i ostali: Efendija odveden prema potoku

Nešković Zoran i ostali: Efendija odveden prema potoku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je efendija Mehmed Hajrić brutalno pretučen u Rogatici u ljeto 1995., gdje je bio zatvoren.

Zaštićeni svjedok M-2, kojeg je na jednom od prethodnih ročišta saslušalo Državno tužilaštvo, odgovorao je na pitanja Odbrana, koje su mu predočavale razlike iz izjava koje je davao ranije.

Svjedok je tokom unakrsnog ispitivanja ponovio da je, prilikom povlačenja iz Žepe, zarobljen kao pripadnik Armije RBiH, a 8. augusta 1995. iz Višegrada odvezen u Rogaticu, gdje je zatvoren u logor “Rasadnik”.

Nina Kisić, braniteljica Zorana Neškovića, pitala je svjedoka kada je prvi put vidio efendiju Mehmeda Hajrića, na šta je odgovorio da ga je viđao u “Rasadniku”, ali su njega, po naredbi Rajka Kušića, prebacili u sportski objekat, nakon čega su u istu sobu doveli i Hajrića.

Kušića je, za zločine počinjene na području Rogatice, ranije optužilo Tužilaštvo BiH, ali je njegovo procesuiranje kasnije preuzelo pravosuđe u Srbiji, a protiv njega se postupak vodi u beogradskom Višem sudu.

Prema riječima svjedoka, Hajrić je bio u izuzetno lošem stanju i nije mogao govoriti. Kazao je da su ga u ćeliji brutalno udarali Predrag i Dragan Nikolić, Pero Despet, Panto Pantović, Nenad Ujić, Slaviša Đerić, izvjesni Mišo, dok je Nešković stajao na vratima i pio kafu.

M-2 je ispričao da je sutradan u zoru ta grupa došla po Hajrića i odvela ga u pravcu potoka, nakon čega je začuo nekoliko pucnjeva.

“Oni su se vratili. Hodže nije bilo, gledao sam kroz prozor i nisam vidio nikoga ko se teturao“, kazao je svjedok, dodajući da je poslije čuo da su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani.

Ujićevog braniloca Veljka Ćivšu zanimalo je zašto u ranijim izjavama, koje je davao istražnim i policijskim agencijama, nikada nije pominjao Nenada Ujića, na šta je svjedok rekao da ne zna.

“Moguće je da sam nečije ime zaboravio pomenuti, ali bio je tu“, rekao je.

Nenad Ujić je optužen sa Zoranom Neškovićem, Pantom Pantovićem, Slavišom Đerićem i Perom Despetom po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina imala oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Nastavak suđenja biće naknadno određen.

/ddetektor.ba

Najnovije vijesti