12.6 C
Janja
Subota, 04.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je svjetski dan turizma

Danas je svjetski dan turizma

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. septembra putem manifestacija, priredbi i događanja. Navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen Statut Organizacije.

Ovaj dan obilježava se kako  bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. 

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna u cijelom svijetu, a ovo doba godine izabrano je simbolično kao vrijeme kada na sjevernoj polutci glavna turistička sezona završava, a na južnoj počinje. S obzirom na to da taj dan ima dugu tradiciju obilježavanja, već više od četrdeset godina, teme koje su se dosad mijenjale uistinu su bile raznovrsne, a ovogodišnja je ‘Turizam i zelena ulaganja’, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Turizam je jedan značajan privredni sektor pa time i obavezan da predvodi u odgovornome ponašanju.

BiH je od 1993. članica Svjetske turističke organizacije, koja je zadržala vodeću ulogu u oblasti turizma, a čine je 161 država i teritorija i više od 400 pridruženih članova, instituta, udruženja i dr. Svjetska turistička organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.

Najnovije vijesti