23.1 C
Janja
Ponedjeljak, 06.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPrije 30 godina održan Prvi bošnjački sabor na kojem je vraćeno nacionalno...

Prije 30 godina održan Prvi bošnjački sabor na kojem je vraćeno nacionalno ime

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas se navršava 30 godina od održavanja Prvog bošnjačkog sabora.

Prvi bošnjački sabor

Tim povodom se oglasio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je podsjetio da su u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, vjerovatno u najtežem periodu agresije, kompletan državni i vojni vrh, s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice BiH i kulturnih institucija, 377 sabornika i 88 poslanika iz svih okruga Bosne i Hercegovine, ispisali neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka i naše Domovine.

“Uprkos dvostrukoj agresiji, suočeni sa vojno i tehnički nadmoćnijim neprijateljima, embargu na oružje, svakodnevnim zločinima nad Bošnjacima i humanitarnoj krizi koja je prijetila da se pretvori u katastrofu, učesnici Prvog bošnjačkog sabora donijeli su jednoglasnu odluku da odbaci ponuđeni tzv. Ženevski mirovni plan, koji je predviđao etničku podjelu Bosne i Hercegovine na tri republike s pravom na otjcepljenje”, poručio je.

Rekao je da je to bila jasna poruka međunarodnim faktorima odlučivanja, cjelokupnoj svjetskoj javnosti, ali i neprijateljima, da Bošnjaci između nepravdenog mira i podjele države, i pravedne borbe za opastanak i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, biraju ovu drugu, jedinu moguću opciju.

Bošnjački sabor je na istom zasjedanju donio još jednu historijsku odluku, kojom je usvajanjem Deklaracija o bošnjaštvu, bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak. Tim činom, kako je to tada primijetio jedan od velikana Alija Isaković, s dnevnog reda su skinute sva neslaganja, nedoumice i kolebanja o našem narodnom imenu.

Odlukama da se odbije podjela Bosne i Hercegovine i vraćanjem nacionalnog imena Bošnjak, udareni su temelji za sve buduće bitne političke, kulturne i obrazovne procese.

Izjavio je da trisedest godina poslije Bošnjačkog sabora Bošnjaci žive u miru, u svojoj međunarodno priznatoj, suverenoj državi, nastojeći da sa pripadnicima drugih naroda i onima koji se etnički ne izjašnjavaju, izgrade Bosnu i Hercegovinu kao modernu i prosperitetnu državu ravnopravlnih ljudi, integriranu u NATO i Evropsku uniju.

Poručio je da će za to biti potrebno političko jedinstvo Bošnjaka i kompletnog probosanskog bloka.

“Ako je takvo jedinstvo iskazano 1993. godine, usmjerivši procese u pozitivnom smjeru, ne postoji nijedan razlog da tog jedinstva ne bude i 30 godina poslije, kada se Bosna i Hercegovina ponovo nalazi na udaru retrogradnih secesionističkih politika. U znak sjećanja na historijski Prvi bošnjački sabor danas obilježavamo Dan Bošnjaka”, kazao je.

U to ime, svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, zemljama regije i dijaspore čestitke povodom Dana Bošnjaka.

/klix.ba

Najnovije vijesti