12 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Svjetski dan učitelja

Danas je Svjetski dan učitelja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjetski dan učitelja, koji se svake godine obilježava 5. oktobra, prilika je da odamo počast ovim predanim stručnjacima i prepoznamo njihov neizmjerni doprinos društvu.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Tog dana Unesko je 1994. godine proglasio Svjetski dan učitelja, u spomen na isti datum iz 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovaj dan obilježava se u više od stotinu zemalja.

Svjetski dan učitelja postao je prilika za različite aktivnosti i događaje u mnogim zemljama. Učitelji se često nagrađuju i priznaju za svoj rad, a učenici, roditelji i zajednice izražavaju zahvalnost učiteljima za njihov trud i doprinos obrazovanju.

Nastava i obrazovanje su temelji društva, a učitelji su tihi heroji koji oblikuju budućnost generacija. Ovaj dan je također prilika da se razmisli o stanju obrazovanja i obrazovnih radnika širom svijeta.

Učitelji igraju ključnu ulogu u razvoju i obrazovanju djece i mladih. Oni nisu samo prenositelji znanja, već i mentori, inspiratori i podrška svojim učenicima. Njihov uticaj seže daleko izvan učionica, jer oblikuju buduće vođe, naučnike, umjetnike i građane. Svjetski dan učitelja je prilika da se učiteljima zahvali na njihovom posvećenom radu i posvećenosti njihovom pozivu.

Osim toga, Svjetski dan učitelja potiče društva da prepoznaju važnost podrške učiteljima u njihovom radu. To uključuje ulaganje u njihovo profesionalno usavršavanje, pružanje adekvatnih materijala i resursa za učenje te osiguranje pravednih uslova rada. Sretan i motivisan učitelj ima sposobnost ostvariti veći uticaj na svoje učenike i zajednicu.

Ove godine Svjetski dan učitelja obilježava se pod sloganom „Učitelji koje trebamo, za obrazovanje koje želimo“.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti