16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 06.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti komadanta Šefika Mandžića

Godišnjica smrti komadanta Šefika Mandžića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 31. godinu život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu u 24-oj godini života dao je komadant Šefik Mandžić.

Šefik Mandžić komadant Kragljivode, rođen je 23. 06. 1968. godine, kao šesto dijete od oca Hakije i majke Fatime u mjestu Gladovići, opština Srebrenica.

Školovao se u rodnom mjestu, ali školovanje je zbog teškog života bilo u sasvim drugom planu. Okušao se i u braku, ali to nije dugo potrajalo. Bavio se građevinom, kao i mnogi iz osatičkog kraja. Bio je uzoran i poštovan mladić.

Agresija na RBiH zatekla ga je u rodnom mjestu. Šefik kao savjestan i patriotski nastrojen mladić među prvima se stavio na raspolaganje u odbrani Domovine.

Već u prvim danima u odbrani od agresora Šefik je pokazao osobine vođe i lidera. Formacijskim ustrojem boraca tog kraja formirana je brigada koja je obuhvatila cijeli osatički kraj naslonjen direktno na granicu sa Srbijom, na Drini uz jezero Perućac.

Šefik Mandžić je imenovan za prvog komandanta bataljona Kragljivoda u brigadi “3. maj”. Ovaj bataljon je imao zonu odgovornosti direktno na putnoj komunikaciji Skelani-Srebrenica i dalje prema Drini. Trpio je svakodnevne udare agresora koji su nadirali iz pravca Skelana.

Šefik i njegov bataljon su i u tako teškim uslovima uspijevali da se odbrane od agresora i da oslobode mnoga okupirana mjesta u Podrinju.

U jednoj takvoj oslobodilačkoj ofanzivi 8. operativne grupe ARBiH-Srebrenica 05.10. 1992 godine Šefik je poveo svoje najbolje saborce i uz pomoć drugih jedinica u oslobođenju bošnjačkih bratunačkih sela uz samu Drinu.

Tog kobnog dana 05. 10. život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu položio je Šefik Mandžić komandant Kragljivode.

Vijest se brzo proširila i potresla mnoge.

Komadant je poginuo u minskom polju, a u izvlačenju tijela na minama gine i biva ranjeno još nekoliko boraca i jedna medicinska sestra.

Za svoj doprinos u odbrani Domovine RBiH, komadant Šefik Mandžić odlikovan je najvećim vojničkim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, koja mu je posthumno dodijeljena 1994. godine.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti