27.6 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Međunarodni dan e-otpada

Danas je Međunarodni dan e-otpada

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Međunarodni dan e-otpada (#ewasteday) je godišnja kampanja podizanja svijesti WEEE Foruma, čiji je član i ZEOS eko-sistem d.o.o iz Bosne i Hercegovine. Održava se svake godine 14. oktobra. Njegova svrha je da ukaže na rastući problem otpadne električne i elektronske opreme i da podstakne odgovorno postupanje s njom.

Ove godine kampanja posvećuje pažnju nevidljivom otpadu, zbog čega su organizatori zadužili Institut Ujedinjenih nacija za obrazovanje i istraživanje (UNITAR) da izračuna godišnje količine tzv. nevidljivog e-otpada.

Ideja o Međunarodnom danu e-otpada 14. oktobra, je pokrenuta 2018. godine od strane WEEE Foruma, kao podrška pravilnom zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada, a danas uključuje 111 najvećih organizacija iz 51 države širom svijeta.

E-otpad su različiti stari ili pokvareni uređaji koji su radili na struju ili baterije, koji se puno češće nakon upotrebe bacaju umjesto da se recikliraju. Tu spadaju uređaji od velikih kućanskih aparata poput veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, klima, frižidera, pa do malih aparata poput fenova, miksera, IT opreme, kompjutera, alata, uključujući plinske (štedne) sijalice.

Obzirom da e-otpad nije biorazgradiv i da nemaju sve zemlje mogućnost njegovog recikliranja, nepravilno odlaganje ovih uređaja ima znatan uticaj na okolinu. Njihove komponente poput olova, žive, kadmija, kroma, broma, arsena, azbesta, sicilija, berilija, fosfora, litija i sl. su doslovno otrovne za okolinu, a  jednom bačeni na deponiju štete životnoj sredini, dospijevaju kroz zemlju u podzemne vode, a sagorijevanjem i u zrak.

Postoji mnogo faktora koji imaju svoju ulogu u reciklaži i kružnom procesu sirovina, ali jedan se posebno izdvaja i glasi: dokle god građani ne budu vršili povrat svojih nekorištenih, starih ili pokvarenih uređaja na ovlaštene lokacije, ili ih prodavali ili ih donirali, mi kao društvo moramo nastaviti rudariti sirovine iz prirode, što dodatno oštećuje naš okoliš, dok nam se otpad gomila.

Prema Ujedinjenim nacijama, 2023. godine u svijetu će se proizvesti 8 kg e-otpada po stanovniku. Samo 17,4% ovog otpada, koji sadrži štetne materije i vrijedne materijale, bit će evidentiran kao pravilno prikupljen, tretiran i recikliran širom svijeta. Preostalih deset miliona tona biće odloženo na deponije, akumulirano u domaćinstvima, spaljeno, nepropisno tretirano ili prodato na crnom tržištu. Čak i u Evropi, svetskom lideru u reciklaži e-otpada, samo 55% e-otpada je zvanično prijavljeno kao pravilno prikupljeno i reciklirano, a nedostatak javne svesti jedan je od faktora koji spriječavaju zemlje da razviju kružnu ekonomiju za elektronsku opremu.

Pravilno odlaganje i reciklaža e-otpada ustvari bitna za bolji kvalitet života i čistu životnu sredinu.

Najnovije vijesti