18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGrujić: Nastavak suđenja za zločine u Liplju kod Zvornika

Grujić: Nastavak suđenja za zločine u Liplju kod Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedokinja – koja je svjedočila javno ali čije ime ne smije biti objavljeno – kazala je da se nakadno prisjetila Grujića i kako je udario kundakom dok su bili zatočeni u Liplju, gdje je i živjela. Ispričala je da je vojska došla 25. maja 1992. i pokupila mještane bošnjačke nacionalnosti. 

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Svjedokinja je ispričala je da je vojska došla 25. maja 1992. i pokupila mještane bošnjačke nacionalnosti. Navela je da je pravila gurabije kada je njena kuća opkoljena.

“‘Napolje!’ Ja sa bila bosa, moje ruke su još bile od tijesta”, – prisjetila se svjedokinja, koja je tada imala 16 godina.

Rekla je da su ih kamionima povezli, ali da su se na kraju vratili u Liplje i da je oko 400 mještana zatvoreno u “Đuzinu kuću”. Prema njenim riječima, tu su bili vojnici u šarenim uniformama, a neki su govorili da su iz Srbije i da pripadaju “Bijelim orlovima”, dok su neki bili njihove komšije iz srpskih sela. Od imena i nadimaka navela je braću Dragić, Žareta, Bebu, Brzog, Crnog i Belog.

Kazala je da su počeli prozivati žene i da je među prvim odvedena A-3, koja joj je bila drugarica. Trećeg dana, kako je navela, odveli su i nju u susjednu kuću, gdje je zatekla A-3 i još neke, te su tu pravile hljeb. Rekla je da je u kuću ušao Rade Grujić.

Dodala je da su istjerane i da je Grujić nju udario kundakom iza vrata. Kazala je da to nije ranije spominjala, a da se nedavno sjetila.

“Bole me leđa godinama… To sam bila potisnula”, – rekla je svjedokinja.

Izjavila je da je viđala A-3 kad god bi je pozvali u kuću i da je poslije čula da je Grujić silovao. Prema njenim riječima, skoro sve žene koje su bile zatočene u Liplju silovane su.

Kazala je da je šesti dan pobjegla odatle, a da su ostali mještani oslobođeni u akciji koja je izvedena poslije nekoliko dana. Kako je rekla, njena majka je bila tučena zbog toga što je ona pobjegla. Navela je i da su u Liplju drugi ljudi izvođeni, a neki i ubijani.

Odbrana je svjedokinju pitala zbog čega u ranija tri iskaza nije spominjala Grujića, na šta je ona rekla da se nije sjetila. Kazala je da je razmišljala kada je čula da je Grujić uhapšen i da se tako prisjetila.

Branilac Petko Pavlović citirao je da je u ranijem iskazu navela da su u kuću došli Dragiša, Sale i Beli te da im je Beli rekao: “Marš napolje, majku vam muslimansku, dok naši ginu…” Na pitanje da li je to kazao Rade ili Beli, svjedokinja je kazala: “Vi mislite da je nas jedan vojnik zlostavljao.”

Branilac je svjedokinju podsjetio da je ranije rekla da je Beli udario u potiljak, a da danas kaže da je to uradio Rade.

“Vaš je dolazio tokom dana. Najvjerovatnije da me je i taj udario”, – kazala je ona.

Branioca je interesovalo kako je svjedokinja čula da je optuženi silovao A-3.

“Nismo mi glupe. Žene koje su tu bile vidjele su da ih odvode u sobu i poslije vide u kakvom je stanju”, – rekla je svjedokinja i dodala da je A-3 kazala nekoj ženi te da su poslije pričale o tome.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk, svjedokinja je rekla da događaj sa Grujićem nije isti kao onaj sa Dragišom, Sašom i Belim.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

/detektor.ba

Najnovije vijesti