10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Dan Ujedinjenih naroda

Danas je Dan Ujedinjenih naroda

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Današnji dan obilježava se kao Dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljna zadaća održavanje svjetskog mira i sigurnosti. Povelja Ujedinjenih naroda i Statut Međunarodnog suda stupili su na snagu 24. oktobra 1945. godine, nakon što je 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente.

“Mi ljudi Ujedinjenih naroda, ujedinjeni zarad boljeg svijeta…”, početne su riječi Povelje Ujedinjenih naroda, svjetske organizacije koja je službeno počela postojati 24. oktobra 1945. godine kada je Povelju ratificiralo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski Savez i Republika Kina — te većina ostalih 46 potpisnika. Taj se dan obilježava kao Dan Ujedinjenih naroda

Prethodnica Ujedinjenih naroda bila je Liga naroda, organizacija koja je osnovana 1919. godine i djelovala je već tokom Prvog svjetskog rata. Njezin temeljni cilj bio je plemenit i teško dostižan: mir u svijetu. Liga Naroda zalagala se za razoružanje, međunarodni sastav sigurnosti i rješavanje međudržavnih problema putem pregovora. Navedeni su ciljevi početkom 20. vijeka bili novost. Međunarodna organizacija rada je također osnovana Versajskim ugovorom kao pridružena agencija Lige naroda. Liga je obustavila djelovanje nakon što nije uspjela spriječiti Drugi svjetski rat.

Prema slovu Povelje, glavni cilj svjetske organizacije je održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa međa narodima, saradnja u rješavanju međunarodnih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema i unapređenje poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti