23.8 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU Goraždu održani mirni protesti podrške Gazi

U Goraždu održani mirni protesti podrške Gazi

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na Mostu “Alije Izetbegovića” u Goraždu danas su organizovani mirni protesti građana za mir u Palestini.

Stotine građana Goražda okupilo se na mostu Alije Izetbegovića na skupu podrške miru u Palestini, tražeći prekid izraelske agresije na palestinski narod i zaustavljanje zločina nad nedužnim civilima.

Mirnim protestima građana pridružili su se i članovi delegacije Vlade FBIH na čelu sa premijerom, ambasadorom Palestine u BIH, te zvaničnicima grada i BPK Goražde, kao i brojna udruženja.

Sa skupa u Goraždu poslane su snažne poruke protiv brutalne agresije Izraela nad Palestinom i ubistva nedužnih civila i djece.

“Ovaj grad šalje poruku da se zaustavi agresija Izraela nad Palestinom i ubistva nedužnih civila i djece i kršenja svih rezolucija koje su donesene da bi spriječile upravo ovakve napade koji se dešavaju. Ono što se dešava u Gazi nije slučajno, jer ona je 75 godina jedan od najvećih koncentracionih logora u svijetu naočigled Zapada i svih onih koji se ponose demokratijom i koji se kunu u načela slobode govora, kretanja i izražavanja. Mislim da su licemjerni što pokazuju stradanja gdje se proporcionalno, kako oni kažu, vrši odmazda nad palestinskim narodom. Proporcije nisu prihvatljive ni za jednog čovjeka koji ima imalo ljudskosti i humanosti u sebi” – poručio je Džebrail Bajramović.

On je pozvao građane Goražda da solidarnost s Palestinom iskažu i osiguranjem nužne pomoći, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ambasador Palestine u BIH Rezeq Namoora zahvalio se građanima Goražda i zvaničnicima na podršci koju pružaju palestinskom narodu i poručio da njihov sukob nije sa judizmom kao religijom, niti sa Jevrejima kao narodom, nego sa izraelskim okupatorom koji su od osnivanja baza svijetkog imperijalizma na čelu sa SAD-om.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda te Amar Imamović, zastupnik u Skupštini BPK Goražde i poručili da građani Goražda biraju da budu na strani ispravnog, istine i onih koji ne zaslužuju da im se ovo dešava.

Iz grada koji je doživio sličnu sudbinu, poručeno je da njegovi građani danas gledaju svijet koji ponovo ne reaguje na stradanje nevinih ljudi te da Goražde ne može nijemo šutiti i okrenuti glavu na stradanja nevinih civila, posebno djece, stoga ovaj grad podiže glas razuma uz molbu da agresija Izraela prestane.

/klix.ba

Najnovije vijesti