15.4 C
Janja
Utorak, 30.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGligorević: Nastavak suđenja za zločine na području Zvornika

Gligorević: Nastavak suđenja za zločine na području Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o napadima i bježanju bošnjačkog stanovništva, te ubistvima oko 680 muškaraca u junu 1992. godine.

Borislavu Gligoreviću, nekadašnjem pripadniku “Bijelih orlova” je optužen je za zločin protiv čovječnosti i za progon bošnjačkog stanovništva.

Svjedok, čije je ime odlukom Vijeća zabranjeno objaviti, rekao je da je živio u selu Lupe kod Zvornika i da su 8. aprila srpske snage izvršile napad, što je mještane natjeralo da izbjegnu u selo Mrakodol.

Dodao je da su se kućama u Lupe vratili kasnije, nakon što im je upućen poziv i garantovana sigurnost. Ispričao je da je 25. maja uslijedio novi napad i da je selo blokirano, te da su ponovo bježali i stigli u Klisu, gdje je bilo izbjeglo bošnjačko stanovništvo iz 15-ak sela.

Rekao je da su bili u okruženju i da je situacija postajala sve gora, jer nisu imali ništa da jedu. Kako je naveo, 29. maja sa rođacima je napustio to područje, preko šume, i na kraju je stigao u Kalesiju, gdje je početkom juna pronašao djeda, a poslije i majku i suprugu.

Od njih, kao i drugih, saznao je da su iz Klise odvedeni u Bijeli Potok, gdje su razdvojeni muškarci, njih oko 680. Dodao je da su pobijeni, a među njima su bili i njegov otac i 16 rođaka. Njegov otac je ekshumiran iz masovne grobnice Crni vrh i identifikovan je 2005. godine. U toj grobnici je bilo 480 posmrtnih ostataka. Amidža svjedoka je pronađen u Berbića mezarju, tu je bilo 67 posmrtnih ostataka.

Svjedok je rekao da je razgovarao i s nekim koji su preživjeli strijeljanja, koja su bila na više lokacija. Saznao je da su vođeni u Tehnički centar, Dom kulture u Pilici, kao i u Gerinu klaonicu u Karakaju.

Suđenje se nastavlja 17. novembra.

/detektor.ba

Najnovije vijesti