13.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti heroja Džemaila Jusupovića - Džeme

Godišnjica smrti heroja Džemaila Jusupovića – Džeme

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 31. godinu život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Džemail Jusupović zvani Džemo.

Džemail Jusupović poznatiji kao Džemo rođen je 09.04.1966. u herojskom selu Nurići, opština Vlasenica, a današnja opština Milići od oca Omera i majke Nezire.

Osnovnu školu je završio u Derventi kod Milića, a srednje obrazovanje u zvanju autoelektričar u Vlasenici. Bio je zaposlen u rudniku Boksita na poslovima autoelektričara.

U organizaciji odbrane RBiH učestvuje kroz Patriotsku ligu, čiji je pripadnik od osnivanja. Nakon što je agresor već spalio okolna sela i proterao lokalno bošnjačko stanovništvo, Džemo organizuje odbranu u jedinom preostalom bošnjačkom selu na prostoru mjesne zajednice Derventa – Nurićima.

Ohrabrini svojim krvavim pirovima agresori svakodnevno pokušavaju ovladati selom Nurići. Džemo i nekolicina domoljub uspješno odolevaju svim vrstama napada. Tako 07.07. 1992. godine sa samo osam boraca u teškim, ali odlučnim bitkama protiv daleko mnogoljudnijeg i bolje opremljen neprijatelja uspijevaju odbraniti selo i tako spriječiti pokolj u kontinuitetu.

Kao odmazdu zbog neuspjeha agresor je isti dan ubio sedam civila, od čega četiri žene, jednog starca i dvoje djece u dobi od jedne i tri godine.

Džemo biva prinuđen povući se iz herojskih Nurića, nakon nekoliko mjeseci borbe zbog nedostatka hrane, municije i ljudstva.

Džemo je bio gdje je bilo najpotrebnije. Branio je Žepu, Sućesku, Cersku, Kamenicu… Dug je spisak njegovih uspjeha.

Obavljao je dužnosti komandira grupe, komandira čete i zamjenika komandanta bataljona. Dva puta je ranjavan, ali se od svoje jedinice nije odvajao. Bio je veoma cijenjen među saborcima. Izraziti hrabar. Veoma pošten i pravedan. Precizno je planirao svaki potez svoje jedinice.

Novembra 06. 1992. godine, u operaciji oslobađanja šireg rejona zvorničke Kamenice, u pokušaju spašavanja ranjenog saobraca dao je najvrednije svoj život. Poginuo je kao pripadnik Ceranskog odreda.

Ukopan je u šehidskom mezarju Skugrići. Iza Džeme je ostao šestomjesečni sin.

Ovaj gazija je dao svoj život za Podrinje, za Bosnu i Hercegovinu.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti