10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBijeljinsko tužilaštvo duže od dva mjeseca bez odgovora na napad na povratnika...

Bijeljinsko tužilaštvo duže od dva mjeseca bez odgovora na napad na povratnika kod Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina duže od dva mjeseca nakon napada na povratnika Senada Sejfića iz Zvornika nije donijelo odluku o kvalifikaciji djela, a upite o procesuiranju počinilaca sada smatraju ugrožavanjem istrage i oštećenih.

Duže od dva mjeseca Senad Sejfić iz Kamenice kod Zvornika živi u strahu, jer mu institucije nisu osigurale zaštitu i kaznile osobe koje su ga fizički napale 3. septembra. Vjerovao je da će, zbog činjenice da ima svjedoke i jer su počinioci poznati, procesuiranje biti znatno brže.

Smatra da je dosadašnje nekažnjavanje ohrabrilo počinioce u istočnoj Bosni da nastave s nasiljem, ali i motivisalo druge. Žrtve i povratnike, kaže on, institucije ostavljaju prepuštene same sebi.

Rekao je i to da se rijetko usuđuje sam kretati zbog straha od novog napada.

Glasnogovornica Dušica Radovanović Grubač je pojasnila da je potreban “vremenski dug i mukotrpan posao” da bi se došlo do tužilačke odluke.

“Svojim stalnim upitima samo možete ugroziti istragu i oštećene”, – navela je Radovanović Grubač i dodala da ovakve upite smatraju pritiskom.

Kvalifikacija djela je značajna zbog konteksta događaja, ali i visine propisane kazne, poručuju iz Misije OSCE-a u BiH.

Brza, efikasna istraga i krivično gonjenje počinilaca poslali bi jasnu poruku da će društvo na takve izraze netrpeljivosti i mržnje reagovati svim raspoloživim sredstvima.

U posljednjih godinu dana zabilježeno je najmanje pet napada na povratnike u BiH koji nisu još sankcionisani.

Neprocesuirani napadi povećavaju strah povratnika.

Predsjednik Udruženja za održivi povratak Podrinja, Hasan Grebić zabrinut je za sigurnost komšija i prijatelja koji su se vratili u svoje domove. Kaže kako mu svakodnevno govore da su uznemireni i nesigurni.

Kako dodaje, povratnicima u Zvornik ni ranija procesuiranja ne daju nadu. Prisjetio se napada na Nezira Dardagana, povratnika u Zvornik koji je brutalno pretučen 2013. godine, kada je sa sinom krenuo na bajram-namaz u zvorničku džamiju Begsuju. Grebić se postupka sjeća kao dugog.

Vjeruje da postoji zataškavanje u postupcima za napade na povratnike.

“Zataškavaju da bi poslije predmet zastario ili da bi se jednostavno krio po ladicama ili zaboravio u društvu”, – kaže Grebić.

Napadač na Dardagana kažnjen je zatvorskom kaznom od tri mjeseca zbog zločina iz mržnje, a postupak je trajao dvije godine.

Jurišić kaže da je hitno potrebno da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) o napadima na povratnike i neprocesuiranju raspravlja na tematskoj sjednici. Ona očekuje da Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH može reagovati i istražiti kako tužioci i tužilaštva rade i postupaju u slučajevima napada na povratnike.

U VSTV-u su potvrdili da za sada nisu planirali tematsku sjednicu, ali naglašavaju da pravosudne institucije trebaju dostavljati informacije na zahtjev novinara tako da ne ugroze istrage.

Iz Tužilaštva u Bijeljini nisu dostavljali odgovore “zbog redovnih poslova na kojima su radnici angažovani i odsustva radnika s posla zbog bolesti”.

Ured visokog predstavnika u BiH podsjeća da je pravo na povratak glavno načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su se sve strane obavezale da će osigurati da se izbjeglicama i raseljenim licima omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihovog etničkog porijekla, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.

Iz OHR-a kažu da je BiH zemlja koja nastoji pristupiti Evropskoj uniji i da državne institucije trebaju biti sposobne da primjenjuju visoke standarde sigurnosti u cijeloj zemlji, a posebno u povratničkim područjima.

Iz Misije OSCE-a kažu da kada se manjine i povratnici nađu na meti počinilaca zlodjela, takvo iskustvo pojačava traumu.

Ukoliko do procesuiranja i brze reakcije ne dolazi, iz Misije poručuju da se gradi kultura nekažnjivosti i da se dodatno narušava povjerenje javnosti u institucije koje su ih dužne štititi.

Pozivaju i upozoravaju institucije na provođenje temeljite i brze istrage kako bi počinioci na vrijeme odgovarali za svoja djela.

/detektor.ba

Najnovije vijesti