23.8 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU toku obnova još jednog prepoznatljivog simbola Foče: BPK Goražde izdvojilo novčana...

U toku obnova još jednog prepoznatljivog simbola Foče: BPK Goražde izdvojilo novčana sredstva

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Obnova Tekije u Foči, čija historija datira koliko i sama Foča veoma je značajan projekat iz više razloga. Naime, Tekija čija je obnova počela prije nepune dvije godine, gradi se na autentičnoj lokaciji na gradskom uzvišenju sa najljepšim pogledom na Foču.

Naime, Tekija čija je obnova počela prije nepune dvije godine, gradi se na autentičnoj lokaciji na gradskom uzvišenju sa najljepšim pogledom na Foču, a u središtu je najvećeg mezarja na području goraždanskog muftijstva koje se proteže na čak 27 dunuma dok se uz samu tekiju nalaze ostaci turbeta dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić koje u svojim putopisima spominje i Evlija Čelebija.

BPK Goražde je izdvojio 10.000 KM za ponovnu izgradnju čuvene Tekije u Foči, a ugovor su danas potpisali Edin Ćulov, premijer BPK Goražde i Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.

Obnova Tekije u Foči, čija historija datira koliko i sama Foča veoma je značajan projekat iz više razloga.

Remzija efendija Pitić je rekao da je Tekija sastavni dio kulture i tradicije za ovo područje. Projekat izgradnje je zahtjevan, zbog nedostatka prostora i radne snage.

“Ali evo borimo se nekako, ušli smo u treću fazu i nadamo se, ako Boga da, da ćemo ovih dana pokriti sami objekat Tekije, da ćemo ga uspjeti zatvoriti, a onda nekako s proljeća pokušati i ostalo. Ako govorimo o grubim radovima to je negdje na pola puta”, – kaže Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.

Iako je bila obnovljena uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu, Tekija u toku rata uništena. Osim toga, zbog blizine mezarja radovi su veoma specifični i složeni. Podsjetimo, projekat obnove započeli su Goraždansko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Foča u cilju da po okončanju radova tekija i dalje bude jedan od prepoznatljivih simbola Foče i dio bogate bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u ovom gradu.

“Mi svakako podržavamo projekat “Ponovna izgradnja Tekije u Foči III faza radova”, iako iznos novca nije nešto značajan učestvujemo sa 10.000 KM, ali pružamo podršku Rijasetu i ponovnoj izgradnji Tekije”, – kaže Edin Ćulov, premijer BPK Goražde.

Inače, projekat obnove Tekije je autentičan u skladu sa zahtjevima orijentalne arhitekture.

Misija obnove je da po okončanju radova tekija i dalje bude jedan od prepoznatljivih simbola Foče i dio bogate bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u ovom gradu.

/klix.ba

Najnovije vijesti