10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSuđenje za ratne zločine u Jusićima: Svjedok vidio kako je optuženi Vlado...

Suđenje za ratne zločine u Jusićima: Svjedok vidio kako je optuženi Vlado Ristanović pucao u Ibru Smajlovića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedok Dževad Islamović prisjetio se 27. maja 1992. godine, kada su napadnuti Jusići i kada su se mještani skrivali po podrumima. Kazao je da se sa Ibrom Smajlovićem zavukao pod dasku u podrumu, odakle su čuli kako istjeruju ljude iz drugog podruma.

“Čuli smo kad je Lutvo Smajlović rekao: ‘Šta sam vam ja kriv i moja djeca?’”, kazao je svjedok.

Rekao je da su izašli kad se sve smirilo i da je Ibro vidio da mu kuća gori, te su otišli gasiti vatru. Naveo je da je Ibro potom otišao da pusti volove iz štale, i da je primijetio da nailaze tri vojnika, među kojima je prepoznao Vladu Ristanovića.

“Ibro je bio kod štale. Vlado je viknuo Ibri: ‘Stoj!’ Stao je i Vlado je onda pucao u njega… Ibro je pao”, prisjetio se Islamović.

Kazao je da je otišao u podrum i ponovo se sakrio pod dasku, gdje je ostao do večernjih sati, kada ga je rođak Hajrudin Islamović zvao. Rođak mu je, kako je naveo, rekao da je Vlado ubio Ibru, a da je pucao i na njega i da je pao preko ograde.

Svjedok je ispričao da se narednih sedmica skrivao s rođakom na jednoj štali, kao i u šumi, te da su išli u Kozluk i ponovo se vratili u Jusiće, a na kraju su se, sa još dvojicom poznanika, uspjeli prebaciti u Vitinicu. Kazao je da su vođeni u komandu u Sapnu, gdje su ispitivani.

“Ja sam ispričao kako je Ibro ubijen i ko ga je ubio”, rekao je Islamović.

Kazao je da se poslije u Hrvatskoj sastao sa porodicom, koja je mislila da je on ubijen. Naveo je imena više osoba iz familije Islamović iz Jusića koji su ubijeni.

Svjedok je rekao da je Ristanovića poznavao jer se družio sa njegovim amidžom i jer je dolazio u Jusiće da radi sa traktorom i vršilicom. Ispričao je kako je prije napada na Jusiće otišao iz sela u Vitinicu s majkom i braćom jer situacija nije bila dobra, te kako su se poslije vratili.

U tom periodu, kako je naveo, bio je kod svoje kuće kada su naišli Ristanović i još dvojica, i kada ga je Ristanović pozvao da dođe. Kazao je da ga je ispitivao koliko vojske ima u Vitinici.

“Poslije me ošamario i rekao mi: ‘Marš!’” kazao je svjedok, koji je tada imao 17 godina.

Ristanović je s Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem i Brankom Studenom optužen za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Na pitanja Ristanovićeve Odbrane, svjedok Islamović je rekao da se njegov amidža družio sa Boškom Gajićem, ali i sa optuženim, kojeg je identifikovao u sudnici. Na tvrdnju branioca Željka Radića da Ristanović nije imao svoj traktor, svjedok je kazao da je radio sa Boškovim.

Rekao je da je Ristanoviću kazao da u Vitinici ima 5.000 vojnika i da je o tom susretu svima pričao. Izjavio je da Ristanović, kada je pucao u Ibru, nije bio u uniformi, ali da je imao puškomitraljez.

Branilac je svjedoku sugerisao da nije mogao vidjeti štalu iz podruma, na šta je on precizirao da je bio ispred podruma kad je vidio da Vlado puca.

Suđenje se nastavlja 28. novembra.

/Detektor.ba

Najnovije vijesti