10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSuđenje za ratne zločine u Rogatici: Svjedokinja vidjela optuženog s motorolom prije...

Suđenje za ratne zločine u Rogatici: Svjedokinja vidjela optuženog s motorolom prije nego su odvedeni njezini sin i suprug

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Pemba Muhić, koja je svjedočila videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine, potvrdila je kako je u više navrata ispitana na okolnosti 1992. u Rogatici, kada je u Živaljevini živjela sa svojim mužem Alijom i tri sina – Farukom, Sejdalijom i Avdom. 

Prema optužnici, Kušić je bio komandant Teritorijalne odbrane u Rogatici, a kasnije komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, a istovremeno i član Kriznog štaba opštine Rogatica. Tužilaštvo BiH optužilo je Kušića 2014., ali s obzirom na to da živi u Srbiji, njegov predmet je preuzelo srbijansko pravosuđe, koje je podiglo optužnicu u oktobru 2020. godine.

Svjedokinja se prisjetila 19. juna 1992. kada je s porodicom bila u kući djevera, te kada je njen muž rekao da je “stigla neka vojska”.

Potom su, kako je ispričala, izašli iz kuća, a vojska im je rekla da žene i djeca idu u Srednjoškolski centar, a muškarci stariji od 18 s njima. Muhić je izjavila da je izašao Kušić, pričajući na motorolu u gledajući u njenog sina Sejdaliju, koji je također odvojen.

Kazala je da su njen muž Alija i sin Sejdalija pronađeni u jami “Paklenik“ sa još dosta ljudi, a ona je provela devet dana u Srednjoškolskom centru, nakon čega je prebačena u selo Knežina, potom u hotel “Olovo“, a poslije u Visoko.

Za Kušića je izjavila da je bio u maskirnoj uniformi, da ga nije lično poznavala, ali je čula za njega. Dodala je da je od nje bio udaljen pet do šest metara u momentu dok su čekali prevoz do Srednjoškolskog centra, kao i da nije vidjela da je bio naoružan.

“Rekle su one žene što su bile sa mnom da je to Rajko Kušić“, navela je Muhić te dodala da su ga poznavale, jer su živjele u gradu i znale su da je on organizovao svoju jedinicu. Izjavila je kako je sa sinom Farukom, koji je iz kuće pobjegao kroz prozor kada je došla vojska, stupila u kontakt 1993., kada je došao iz Goražda u Visoko.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Muhić je rekla da se sjeća da je 28. maja 1992. ubijen Milivoj Vuković, ali ne zna ko je to uradio. Dodala je kako joj je muž rekao da ga je pronašo s puškom. Kušića je prvi put vidjela kada su ih sveli niz livade, prema benzinskoj pumpi.

Na upit branioca Aleksandra Lazarevića, svjedokinja je izjavila da nije čula šta Kušić priča sa Milanom Jankovićem, ali je njen zaključak da je Kušić naredio njemu za njenog sina. Kako je kazala, niko ih nije tukao niti zlostavljao u Srednjoškolskom centru.

Faruk Muhić se prisjetio 19. juna 1992. kada je u Živaljevini bio s porodicom u amidžinoj kući.

“To jutro bilo je pucnjave, ali nismo očekivali pješadijski napad. Ja sam vojsku vidio kroz prozor i ja sam na drugu stranu iskočio i pobjegao“, ispričao je Muhić te dodao kako su pucali na njega kada počeo trčati preko njive. Poslije je preko majke saznao za sudbinu svog oca i brata.

Nakon što mu je Odbrana pustila snimak Rogatice, Muhić je identifikovao svoju kuću.

Poslije saslušanja svjedoka iz sudnice Suda BiH, prekinut je link sa beogradskim Višim sudom.

/detektor.ba

Najnovije vijesti