18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDan Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 17. novembar

Dan Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 17. novembar

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na mostarskim Šehitlucima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, danas je obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme agresije na našu domovinu djelovao u sastavu ARBiH. Osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru, dok je kasnije komanda prebačena u Jablanicu.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve.

Danas je obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine,  na mostarskim Šehitlucima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima,

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić rekao je kako je ovaj datum jedan od najvažnijih trenutaka Armije RBiH na ovim prostorima, jer je osnivanjem korpusa osiguran opstanak Bošnjaka ne teritoriju Hercegovine.

Bivši zamjenik zapovjednika Četvrtog korpusa Safet Oručević prisjetio se tih dana.

“Bio sam jedan od ljudi, koji su zajedno s Arifom Pašalićem, Midhatom Hujdurom, dobili zadatak od predsjednika Alije Izetbegovića da formiramo Četvrti korpus Armije RBiH. Tada je postojao samostalni bataljon, u sklopu HVO-a, kao jedna samostalna jedinica koju su formirali Bošnjaci. Mi smo taj zadatak ispunili”, rekao je Oručević.

Mustafa Polutak, bivši zapovjednik Četvrtog korpusa, istaknuo je kako se borce te vojne jedinici ne smije zaboraviti.

/Foto: Fena

/slobodna-bosna.ba

Najnovije vijesti