20.8 C
Janja
Petak, 27.06.2025.
NaslovnicaAktuelnostiZDRAVLJE: Sok od zove osvježava, ali i liječi, evo kako da ga...

ZDRAVLJE: Sok od zove osvježava, ali i liječi, evo kako da ga napravite

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Zova ili bazga, kako se još često naziva, evropska je biljka. Specifičnog je mirisa i oblika cvjetova, a uz to i vrlo ljekovita. Svi njeni dijelovi, kako korijen i cvijet, tako i plod, imaju brojne minerale i vitamine, čuvaju zdravlje i vitalnost, pa je preporučljivo da se nađe u svakoj kući. A to ne bi trebalo da bude teško s obzirom na to da kod nas nema regiona u kome ne raste: po selima, obodima šuma, oko naselja, kanala. Uglavnom, tamo gdje su svijetla, topla i vlažna staništa bogata humusom. Ova višegodišnja biljka raste kao grm ili drvo na visini od tri do čak 10 metara.

Ima listove nazubljenih ivica, cvjeta u proljeće velikim bijelim cvjetovima, jakog i karakterističnog mirisa i arome poslije čega dozrijevanjem nastaju plodovi. To su bobice tamnoljubičaste boje, a krajem avgusta i početkom septembra kada budu potpuno zrele postaju sjajno crne.

Veliki je saveznik u ublažavanju simptoma prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Ljubitelji i dobri poznavaoci ljekovitog bilja tvrde da može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Djeluje kao laksativ i kao diuretik, te je dobra za bubrege. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje, a mnogi tvrde da je baš zbog toga odlična kao pomoć u mršavljenju. Tokom sezone svježi cvjetovi se koriste za pripremu sirupa ili osvežavjajućeg soka prijatnog ukusa tako da mnogi koji ovih dana vredno beru cvjetove zove cijele godine mogu da uživaju u aromi koja podsjeća na detinjstvo.

Berba obično počinje polovinom maja, kada su cvjetići potpuno otvoreni ali uslijed vremenskih prilika koje su obilježile ovo proljeće zova je poranila, te je ranije počela da cvjeta.

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu ovog napitka, a mi vam donosimo više puta isprobanu varijantu soka od zove sa 40 cvjetova.

Cvjetovi za sok moraju biti svježi, a za čaj mogu da se beru i malo kasnije.

Kako se priprema sok od zove

Sastojci:

– 40 cvjetova zove

– 5 litara vode

– 4 kesice limuntusa

– 3 kilograma šećera

– 4 limuna

Priprema:

Svježe ubrane cvjetove zove operite pod mlazom vode, pa ih stavite u lonac i pospite limuntusom. Rukama malo istrljajte cvjetove.

Potom odozgo sipajte vodu, stavite limunove isječene na krugove, poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata.

Nakon 24 sata uzmite gazu i procijedite sok u drugu posudu. Dodajte šećer i promiješajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promiješati sok da bi se šećer što prije otopio.

Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mjesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.

Podsjetimo, zova je jedna od najljekovitijih biljki na našim prostorima. Sve joj je ljekovito, kora, korijen, cvijet, list i, na kraju, osušene bobice.

Ovom malom drvetu ili većem žbunu oduvijek su pripisivana čudesna magična svojstva. Postoji predanje da su u zovinim krošnjama živjele šumske vile, pa se niko ne usuđuje da zdravo drvo ili žbun posječe, piše City Magazin.

Cvjetovi zove, koji se najviše i koriste, sadrže eterično ulje koje ima oko 40 materija. Svježi se beru za sok, a kad se osuše idealni su za čaj. Od bobica se može kuvati džem. Ipak, najviše se od zove pravi sok, prenosi Krstarica.

Najnovije vijesti