5.9 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiH(FOTO + VIDEO) Dani otpora Zvornik: Održana zvanična manifestacija obilježavanja godišnjice

(FOTO + VIDEO) Dani otpora Zvornik: Održana zvanična manifestacija obilježavanja godišnjice

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Otpor koji su branioci Kula Grada od 8. aprila i narednih dvadesetak dana pružali nadmoćnijem neprijatelju je najbolja ilustracija bosanskog prkosa i može se smatrati čudom otpora rekao je na današnjem času historije, Samir Ništović – poznatiji kao kapetan Almir, inače rodom iz Nevesinja.

Obilježavanje je započelo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te su predstavnici javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života, položili cvijeće na Spomen obilježlje šehidima ovog kraja.

Komadant Almir danas je u svom obraćanju posebno podvukao činjenicu da je prvi organizovani otpor bio baš na Kula Gradu, i da je odavde organizovano krenulo branjenje svoje domovine Bosne i Hercegovine.

“8.aprila agresor i snage JNA su napale Zvornik. U to vrijeme armija JNA bila je četvrta sila u Evropi i imala je svo naoružanje. S druge strane na Kula Gradu su stali ljudi na čelu samnom i bilo nas je 150 naoružano, a 150 bez naoružanja. Imali smo ljude, ali ne i oružje” naveo je kroz svoje izlaganje kapetan Almir.

Vi koji ste se vratili, koji svakodnevno ovdje živite, školujete svoju djecu, čuvate i štitite svoju djedovinu, vi ste iskinski heroji Bosne i Hercegovine, isti kao oni heroji koji su ‘92. godine stali u odbranu suverene i nezavisne naše domovine. Ja se ponosim vama, vama povratnicima – bile su između ostalog završne riječi kapetana Almira.

Ispred domaćina prisutnima se obratio i Adem Tarabić, koji je svima zaželio dobrodošlicu i zahvalio što nisu zaboravili ovaj datum, koji je od velikog značaja kako za stanovništvo ovog kraja, tako i za Podrinje, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Ispred Gradske skupštine na skupu se obratio i predsjednik Mersad Mehmedović, koji je posebno ukazao na činjenicu da svi moramo još više dati doprinos i značaj ovom datumu, jer plašimo se zaborava, posebno jer nas je na ovakvim obilježavanjima nažalost sve manje – istako je Mehmedović.

Predsjednik skupštine Grada Zvornik g-din Mersad Mehmedović

Posebnu draž obilježavanju godišnjice Otpora, dali su najmlađi žitelji Grada Zvornika, a to su polaznici Dnevnog centra za djecu EMMAUS – Zvornik. Oni su kroz recitale i patriotske pjesmice, učinili ovaj datum još važnijim.

Manifestaciji su prisustovali i oni branioci ovog mjesta, koji su te teške 1992. godine pristizali u pomoć iz krajeva oko Tuzle, posebno iz Živinica.

Pogledajte kraći vidoe prilog sa današnjeg obilježavanja:

U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija:






/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti